Δ. Χατζηδάκης στη Σάσα: Έφτασα στο «τετέλεσται», πάλεψα… με τον Xάρο

Κοινοποίηση:
1

«Το ενδιαφέρον της Ντόρα Μπακογιάννη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου, όταν ήμουν άρρωστος, ήταν αδελφικό και αποτελεσματικό», δηλώνει στα «Π» ο βουλευτής της Ν.Δ. στον Νότιο Τομέα Αθηνών, Διονύσης Χατζηδάκης


Μία εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε στα «Π» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα Αθηνών Διονύσης Χατζηδάκης, μιλώντας για την περιπέτεια με την υγεία του, αλλά και για το ποιοι άνθρωποι του στάθηκαν στις δύσκολες στιγμές του. Ο ίδιος «κρίνει» τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απαντά αν θα έπαιζε τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά μιας και θεωρείται από τους πλέον δεινούς παίκτες στο Κοινοβούλιο.

Σας λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπειτα από 17 χρόνια; Πώς είναι το πέρασμα στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Πάντα θα μου λείπει η Αυτοδιοίκηση, η οποία άφησε το στίγμα της πάνω μου. Ακόμα και σήμερα, από τη θέση του βουλευτή, προσπαθώ με υποδείξεις και νομοθετήματα να την απαλλάξω από τις δυσλειτουργίες που δημιούργησε ο νόμος «Κλεισθένης» (με εισηγήσεις μου οι οποίες εισακούονται) και έτσι να μπορούν οι δήμαρχοι να λειτουργήσουν τους δήμους τους απρόσκοπτα κατά το μέγιστο δυνατό. Το πέρασμά μου στην πολιτική ήταν εντυπωσιακό, καθότι συνέπεσαν οι εθνικές εκλογές με την περιπέτεια της υγείας μου και δεν μπόρεσα να απλωθώ σε ολόκληρο τον Νότιο Τομέα για να ζητήσω την ψήφο των πολιτών. Δηλαδή, με εμπιστεύθηκαν 40.000 πολίτες, σχεδόν κρυπτόμενος. Πιστεύω ότι, αν ήμουν καλά, όπως τώρα, θα είχα ξεπεράσει τις 50.000 ψήφους. Οι πολίτες εκτίμησαν και δεν ξέχασαν το έργο μου για 17 χρόνια ως δημάρχου, ένα έργο που είναι ορατό και μετρήσιμο.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα, στη λύση του οποίου μπορείτε να συμβάλετε στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών;
Η αξιοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού, έτσι ώστε αυτό να δημιουργήσει ένα ελληνικό Μανχάταν στον Νότιο Τομέα, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, και το κουράγιο στον δήμαρχο του Ελληνικού, κ. Κωνσταντάτο, να ξεπερνά τις αήθεις επιθέσεις αυτών που πολεμούν αυτή την επένδυση.

Ως πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και με την εμπειρία σας στην πολιτική, σας προβληματίζει η ένταση με την Τουρκία σε συνδυασμό με τις μεταναστευτικές ροές;
Ο τεράστιος στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας στοχεύει στο να επιβάλλει τις απόψεις της διά των όπλων, αδιαφορώντας για το Διεθνές Δίκαιο και τις υπογεγραμμένες συνθήκες. Οι πολιτικές των κανονιοφόρων στον 21ο αιώνα, που προσπαθεί να εφαρμόσει η Τουρκία, δεν περνούν πλέον. Εκτιμώ ότι η επέμβασή της στη Συρία θα είναι το μοιραίο λάθος της και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της ηγεσίας του Ερντογάν. Οι εκβιασμοί του τύπου «αυξήστε τη χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες, γιατί αλλιώς θα γεμίσει η Ευρώπη με αυτούς» και ότι «πρέπει και εμείς να έχουμε μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου» δεν θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την Τουρκία. Θα την οδηγήσουν, κατά τη γνώμη μου, σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο και θα πληγεί η οικονομία της. Στην Ιστορία όποιος έπαιξε με τη δυστυχία των λαών έχασε.

Πλησιάζοντας στο ψυχολογικό όριο των 100 ημερών της κυβέρνησης, ποια θεωρείτε ως την καλύτερη κίνησή της και πού θα περιμένατε να είναι πιο τολμηρή;
Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πολύ τολμηρά και ενθαρρυντικά. Η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού κινείται με λογική και ευαισθησία. Ο κόσμος απέκτησε ξανά το χαμένο χαμόγελό του, η οικονομία κινείται πλέον με θετικούς ρυθμούς και η λέξη «ελπίδα» απέκτησε την πραγματική της έννοια. Η διαχείριση της καθημερινότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εντυπωσιακή. Η στελέχωση της κυβέρνησης με τεχνοκράτες που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και έχουν εφαρμόσει τις γνώσεις τους, οδηγούν τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση, υλοποιώντας τα αυτονόητα, ο δε χαλκέντερος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διευθύνει την κυβέρνηση με μεγάλη μαεστρία, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος από καιρό.

Είχατε και μια περιπέτεια με την υγεία σας. Τι ακριβώς συνέβη; Φοβηθήκατε για τη ζωή σας;
Το θέμα με την υγεία μου ανήκει πλέον στο παρελθόν. Κατάφερα να το ξεπεράσω επιβάλλοντας με το μυαλό μου στο σώμα μου ότι θα βγω νικητής. Πράγματι, πάλεψα με τον Χάρο, έχοντας την πίστη μου, τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, της ομάδας των ιατρών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και την αγάπη του κόσμου. Δεν σας κρύβω ότι έφτασα στο «τετέλεσται». Αλλά κρατήθηκα.

Τώρα σε τι φάση είστε;
Όρθιος και κάθε μέρα γίνομαι δυνατότερος. Και να είστε βέβαιη ότι σύντομα θα φτάσω στο σημείο όπου ήμουν πριν από την ασθένειά μου.

Επηρέασε την ψυχολογία σας το ότι εκείνη την περίοδο χάσατε τα μαλλιά σας;
Εδώ κινδύνεψα να χάσω τη ζωή μου. Έχασα 17 κιλά κατά την περίοδο των 40 ημερών της νοσηλείας μου. Άμα κινδυνεύεις να χάσεις τη ζωή σου, το τελευταίο που σε απασχολεί είναι το αν θα χάσεις τα μαλλιά σου, τα οποία, όπως βλέπετε, βγαίνουν πιο πλούσια και πιο δυνατά.

Πιστεύετε στα θαύματα; Έχετε ζήσει κάποιο;
Όταν έχεις κυβερνήσει πολεμικά πλοία, πάντοτε στις δυσκολίες επικαλείσαι μια υπέρτατη δύναμη για να σε βοηθήσει και αυθόρμητα λες «Θεέ μου, βοήθησέ με», πολλώ γε μάλλον όταν είναι σε άμεσο κίνδυνο η ζωή σου. Ποιος πολιτικός ήταν στο πλευρό σας στις δύσκολες στιγμές; Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν σας κρύβω πως έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο να μπορώ σήμερα να σας δίνω αυτήν τη συνέντευξη. Το ενδιαφέρον τους δεν ήταν τυπικό, αλλά ουσιαστικό, αδελφικό και αποτελεσματικό. Σταματώ, όμως, εδώ, προσθέτοντας μια φράση: «Είστε η ζωή μου».

Ποιο είναι το πιο extreme πράγμα που έχετε κάνει;
Ως κυβερνήτης αντιτορπιλικού, πήγα να εμβολίσω τουρκικό αντιτορπιλικό, στη θέση «Μπάμπουρα» της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Θάσου και Καβάλας, περιοχή την οποία αμφισβητούσαν οι Τούρκοι, λόγω ενδεχόμενης ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου, και έδιναν το «παρών» με αντιτορπιλικό. Αφού είχαμε μια έντονη διένεξη στα ραδιοτηλέφωνα, κατευθύνθηκα κατά πάνω του, οπότε αναγκάστηκε να στρίψει την τελευταία στιγμή και να απομακρυνθεί. Τον εν λόγω κυβερνήτη του τουρκικού αντιτορπιλικού τον συνάντησα μετά στη Γαλλία, όταν ήμασταν και οι δύο ναυτικοί ακόλουθοι. Τότε με ρώτησε: «Είχες σκοπό να με εμβολίσεις;». Η απάντηση ήταν: «100% θα έπεφτα επάνω σου».

Έμαθα ότι είστε δυνατός παίκτης του τένις. Θα κάνατε ένα ματς με τον Τσιτσιπά;
Με τον Τσιτσιπά μόνο να βγάλω φωτογραφία μπορώ. Αν παίζαμε μαζί τώρα, θα με γέμιζε κουμπότρυπες με τη δύναμη που χτυπάει την μπάλα. Πώς να τον προλάβω; Σερβίρει με 210 χλμ./ώρα και επιστρέφει το μπαλάκι με 160 χλμ./ώρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: