Για δεύτερη Σρεμπρένιτσα προειδοποιεί ο Πούτιν αν δεν δοθεί αμνηστία για την ανατολική Ουκρανία

Κοινοποίηση:
Russian President Vladimir Putin speaks to the media on the sidelines of an industrial exhibition in Yekaterinburg, Russia, Tuesday, July 9, 2019. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, μπορεί να γίνουν στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων αν παραχωρηθεί στο Κίεβο ο απόλυτος έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία.

Μιλώντας μια μέρα μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τετραμερή σύνοδο κορυφής του Παρισιού, ο Ρώσος πρόεδρος ανέσυρε από την μνήμη τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στον πόλεμο της Βοσνίας.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως θα πρέπει να χορηγηθεί αμνηστία στους κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δύο προπύργια των ανταρτών, πριν από οποιαδήποτε παράδοση.

«Ο νόμος περί αμνηστίας δεν έχει ψηφιστεί. Ενώ η ουκρανική πλευρά επιμένει: ‘δώστε μας την ευκαιρία να κλείσουμε τα σύνορα χρησιμοποιώντας το στρατό μας’. Αλλά μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί μετά».

«Θα συμβεί μια Σρεμπρένιτσα, τόσο απλά», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στη σφαγή περισσοτέρων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και εφήβων από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας – στη χειρότερη μαζική σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον πόλεμο που μαίνεται από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους χθες στο Παρίσι, Πούτιν και Ζελένσκι συμφώνησαν στην ανταλλαγή όλων των εναπομείναντων κρατουμένων του πολέμου. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής παραμένουν αναπάντητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: