Γερμανία: Ψηφοφορία για τον υποψήφιο καγκελάριο ζητεί η νεολαία της Χριστιανικής Ένωσης

Κοινοποίηση:
New elected Christian Democratic Union party chairwoman Annegret Kramp-Karrenbauer attend a party convention of the Christian Democratic Party CDU in Hamburg, Germany, Saturday, Dec. 8, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber)

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για να οριστεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης για την καγκελαρία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία πήρε η νεολαία των κομμάτων της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), κάτι που χαρακτηρίζεται ως βαρύ πλήγμα για την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Συγκεκριμένα, 170 από τους 277 συμμετέχοντες στο συνέδριο της νεολαίας της χριστιανικής ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, ενώ οι υπόλοιποι 107 την καταψήφισαν.

Οι προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία κανονικά δεν θα διεξαχθούν πριν από το 2021, όμως οι κακές επιδόσεις των κομμάτων του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στη Γερμανία στις ευρωεκλογές του Μαΐου ενέτειναν τη σεναριολογία για το εάν και κατά πόσον θα διαρκέσει η κυβερνητική συνεργασία των CDU/CSU με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Συνήθως, ο ή η αρχηγός του CDU είναι αυτομάτως υποψήφιος ή υποψήφια για την καγκελαρία. Ωστόσο αυτό πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση. Ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, ο Άρμιν Λάσετ, επισήμανε δημόσια πως η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ στην προεδρία του κόμματός της δεν σημαίνει πως είναι αυτομάτως υποψήφια καγκελάριος.

Η απόφαση για το εάν θα γίνει ή όχι εσωκομματική ψηφοφορία για να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια της Χριστιανικής Ένωσης για το αξίωμα πιθανόν θα ληφθεί στο συνέδριο του CDU στη Λειψία τον Νοέμβριο.

Ούτε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, ούτε ο πρόεδρος του CSU Μάρκους Σέντερ ενστερνίζονται αυτή την προσέγγιση.

Η συντηρητική παράταξη που κυριάρχησε στα γερμανικά πολιτικά πράγματα μεταπολεμικά μοιάζει να τρεκλίζει τελευταία καθώς οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα φέρουν τους Πράσινους να σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις, να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά του CSU. Το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή, βάσει αριθμού εδρών.

Τόσο η πτωτική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις όσο και μια σειρά από γκάφες και ολισθήματα της Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουν εντείνει τον εσωκομματικό διάλογο για το εάν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: