«Βόμβα» από την Ελβετία: Σενάρια ενοποίησης «Βόρειας και Νότιας Μακεδονίας»: Ο πρώτος χάρτης

Κοινοποίηση:
bombimage

Το δρόμο στα σενάρια για την ενοποίηση της «Βόρειας Μακεδονίας» και της «Νότιας» στην Ελλάδα, άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών, προτού καλά – καλά διενεργηθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή.

Ελβετός ιστορικός, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την υποτιθέμενη ενοποίηση σε ελβετική ιστοσελίδα, η οποία παρουσίασε ήδη τους πρώτους χάρτες.

Ο Stefan Troebst, Καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με ειδίκευση στην πΓΔΜ θεωρεί το προτεινόμενο όνομα αποδεκτό από την πλευρά της πΓΔΜ, αλλά ακατανόητο από ελληνική σκοπιά.

«Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο “πηγαίνουν πακέτο” και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ενωθούν ανάλογα», λέει χαρακτηριστικά στην ελβετική ιστοσελίδα «blick».

Ολόκληρο το δημοσίευμα της ελβετικής ιστοσελίδας αναφέρει τα ακόλουθα:

Γιατί υπάρχει διαμάχη για το όνομα Μακεδονία;

Η σύγκρουση εξερράγη το 1991, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δηλώνει την ανεξαρτησία της και έδωσε το όνομα Μακεδονία (Μακεδονία). Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ελληνικής καταγωγής, χρησιμοποιείται ήδη για το βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτά τα ελληνικά εδάφη. Επί του παρόντος, το προσωρινό όνομα είναι επίσημα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Ποιοι είναι οι Μακεδόνες που ψηφίζουν την Κυριακή;

Με τους Έλληνες, οι Μακεδόνες συμφώνησαν για τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Εάν το όνομα επικρατεί, οι Έλληνες με τη σειρά τους θα σταματήσουν να εμποδίζουν την προσέγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία είναι ως εκ τούτου: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας;»

Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας επεκτείνεται κυρίως στις χώρες της Μακεδονίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Είναι το νέο όνομα μια καλή λύση;

Πρόκειται για συμβιβασμό. O Stefan Troebst, καθηγητής της Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, σημειώνει: «Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η υπόθεση υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν ανάλογα.»

Ποια είναι η διάθεση μεταξύ των Μακεδόνων;

Η αντιπολίτευση μιλά για προδοσία. Ακόμη και οι επικεφαλής της κυβέρνησης χωρίζονται: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαπραγματεύθηκε το συμβιβασμό, ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ με πομπώδη λόγια, υποστηρίζει ότι η μετονομασία υπονομεύει την εθνική ταυτότητα και καλεί για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

Πώς θα πάει η ψηφοφορία;

Σύμφωνα με το Troebst, η πλειοψηφία των Μακεδόνων θα ψηφίσει ναι. Ωστόσο, ήταν αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά 50%.

«Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι οι εντελώς ξεπερασμένες λίστες εκλογικού καταλόγου, στις οποίες απαριθμούνται από 1,5 έως 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός σε ηλικία ψήφου, υπολογίζεται σε μόλις 1,1 εκατομμύρια – οι υπόλοιποι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, έχουν απομακρυνθεί ή έχουν πεθάνει. Η συμμετοχή στη ψηφοφορία κατά το 50 τοις εκατό προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα σημαίνει περίπου 900.000 ψήφοι»,τονίζει ο καθηγητής.

Τι συμβαίνει εάν η ψήφος είναι άκυρη;

Αυτό που συμβαίνει έπειτα συνταγματικά, είναι ασαφές. Ίσως τότε το κοινοβούλιο θα αποφασίσει.

Πώς θα αντιδράσουν οι ηττημένοι;

Η πρώτη αντίδραση που αναμένεται είναι μαζικές, ακόμη και βίαιες διαμαρτυρίες. Μόλις αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, η αποδοχή θα αυξηθεί ραγδαία, πιστεύει ο Stefan Troebst.

Πώς επηρέασε η διαφορά τα δύο κράτη;

Η διαμάχη τελείωσε το 1994, όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Η Αθήνα μπλοκάρει επίσης την ένταξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ελάχιστα αισθητά αποτελέσματα στο εμπόριο. Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 5000 θέσεις εργασίας μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια .

Πώς προέκυψε η περιοχή της Μακεδονίας;

Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας καλύπτει το σημερινό κράτος της Μακεδονίας, τη βόρεια Ελλάδα και τμήματα της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Μετά το σχηματισμό και την επέκταση του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας (7ος αιώνας π.Χ. έως 146 π.Χ.), το μέγεθος της περιοχής άλλαξε ξανά και ξανά.

Όταν η περιοχή ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1299-1922), το όνομα Μακεδονία ξεχάστηκε. Στα μέσα του 19ου αιώνα ανανεώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει μια γεωγραφική περιοχή. Αφού οι βαλκανικοί πόλεμοι τερμάτισαν τη βασιλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1912/13, η περιοχή της Μακεδονίας, τώρα 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίστηκε μεταξύ των διαφόρων κρατών.

Η Μακεδονία σε σχέση με την Ελβετία

Περιοχή: 25’713 τετραγωνικών χιλιομέτρων (41.285 τετραγωνικά χιλιόμετρα)
Πληθυσμός: 2,1 εκατομμύρια (8,5 εκατομμύρια ευρώ)
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 5.263 δολάρια ΗΠΑ (80’591 δολάρια) *
Γλώσσα: Μακεδονική – σε τοπικό επίπεδο και της Αλβανίας, Τουρκικά, Ρομά, Σερβικά, Wallachian
Independence: 8 Σεπτεμβρίου 1991
Εθνική Ημέρα: 2 Αυγούστου και 8 Σεπτεμβρίου

* Ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Σκατά στα μούτρα του ελβετού και όλων των ομοίων.

  2. Ο Ελβετος ιστορικος διερωτηθηκε ,
    αν ενωθουν οι Βορεια και Νοτια Μακεδονια και τα Μακεδονικα εδαφοι ,
    που ανοικουν στην Βουλγαρια,Αλβανια και Σερβια ,ποια θα ειναι η γλωσσα αυτου του κρατιδειου κραματος,
    διοτι η γλωσσα δεν μπορει να λεγεται Μακεδονικη ,αλλα Βαβυλονα των Εθνων.
    Ουτε και οι κατοικοι μπορουνε να λεγοντε Μακεδονες ,αλλα Βαβυλονιτες.
    Ο Ελβετος ιστορικος ειναι εμπεκτης της Ιστοριας.
    Οι Μακεδονες ηταν ,ειναι και θα ειναι Ελληνες και η Μακεδονια ηταν ειναι και θα ειναι Ελληνικη.
    Οπως η Εβετια δεν μπορει να ειναι Σκοπια και οι Ελβετοι δεν μπορουν να ονομαστουν Σκοπιανοι ,
    ετσι και τα Σκοπια δεν μπορουν να ονομαζεται Μακεδινια η Βορια Μακεδονια και ουτε οι Σκοπιανοι να ονομαζοντε Μακεδονες.
    Επειδη οι Σκοπιανοι δεν εχουν ριζες και πολιτισμο ,εχουν κομπλεξ και θελουν να μετονομαστουν σε Μακεδονες και το εθνος τους τα Σκοπια σε Μακεδονια.
    Μαλλον δε Ψευδομακεδονες η Κλεπτομακεδονες αξιζει απο ιστορικης πλευρας να ονομαζοντε
    και ετσι πρεπει να μπουν στην ιστορια.

Comments are closed.