Βρυξέλλες: «Οι Ιταλοί ρισκάρουν κούρεμα των καταθέσεων!»

Κοινοποίηση:
Ευρωζώνη

Με κούρεμα καταθέσεων και μια τεράστια αναδιάρθρωση χρέους φαίνεται να απειλείται η Ιταλία, αν δε σηκώσει «λευκό πανί» στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Reuters, οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να τριπλασιάσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4% και να το κρατήσει στο επίπεδο αυτό ως το 2021, όμως η ΕΕ βλέπει σύννεφα στο σχέδιο αυτό.

«Όταν ο Τρία ανέφερε στο Eurogroup ότι ο στόχος για το έλλειμμα την επόμενη τριετία είναι στο 2,4%, πέσαν σε όλους τα σαγόνια» τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το κλίμα ήταν πως αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ κακό σήμα» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σχετικά με τα σχέδια του ιταλού πρωθυπουργού για μείωση του ελλείμματος το 2020 και 2021, υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές απαντούν ότι «η θετική αντίδραση των αγορών στην πρόταση της Ιταλίας για το 2020 και 2021 είναι απόλυτα γελοία, είναι απεγνωσμένοι να βρουν κάποιο καλό νέο, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουν ψευδαισθήσεις».

«Υποτιμούν το μέγεθος, την απόλυτη τρέλα της απόκλισης. Και οι προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη είναι αστείες. Η ανάπτυξη, ειδικά με την κυβέρνηση αυτή, δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί» πρόσθεσε. «Τα δημοσιονομικά σχέδια για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνουν ότι η Ιταλία και η ευρωζώνη μαζί της υπνοβατούν προς την επόμενη κρίση» προειδοποίησε τρίτος αξιωματούχος.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί μέσω του ESM. Και δεν είναι μόνο τεχνικά ζητήματα για το μέγεθος του ESM, αλλά πρώτα από όλα πολιτικά: οι πολίτες, ειδικά των βόρειων χωρών, αλλά και άλλοι, δεν θέλουν καν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιηθεί ο ESM για την Ιταλία» υποστήριξε τέταρτος αξιωματούχος.

«Ζουν στον κόσμο τους»
«Οπότε μια μεγάλη, τεράστια αναδιάρθρωση θα είναι ο μόνος τρόπος», επισήμανε ο αξιωματούχος.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αναδιάρθρωση και αυτό θα διαγράψει τις αποταμιεύσεις μιας μεγάλης μερίδας του ιταλικού λαού» υπογράμμισε ο τρίτος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο «κούρεμα» των καταθέσεων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας δεν ενδιαφέρονται να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η κόντρα με τις Βρυξέλλες αυξάνει τη δημοτικότητά τους.

Το ερώτημα είναι, σύμφωνα με το Reuters, κατά πόσον η άσκηση πίεσης από την ευρωζώνη, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε αλλαγές στους στόχους για το έλλειμμα.

«Η αντιπαράθεση που θα τους περιμένει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαντάζονται» τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Ζουν στον κόσμο τους. Είναι τελείως ανεύθυνο αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΝ Κ. ΣΑΛΒΙΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΗΤΕΥΣΗΣ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ.

  2. οταν η «δημοκρατια» των Βρυξελλων ερχεται σε αντιθεση με την δημοκρατια των λαων, τοτε αρχιζουν και οι απειλες…..
    τα ιδια εκαναν και σε μας….
    μονο που η Ιταλια ειναι ΠΟΛΥ δυνατοτερη οικονομια απο την δικη μας! και ικανη να συμπαρασυρει και αλλους ….

Leave a Response