Αυτός είναι ο Έλληνας Σμηναγός που ψηφίστηκε “καλύτερος πιλότος-ηγέτης” στο ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
aegean_ghosts-630x397

Από την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, η 337 Μοίρα (337M) της 110 Πτέρυγας Μάχης που έχει ως έδρα την /Αεροπορική βάση Λάρισας, συμμετείχε σε εκπαίδευση του NATO στην Ισπανία με τέσσερα μαχητικά F-16.

Οι Έλληνες πιλότοι διακρίθηκαν, όπως γίνεται συνήθως κατά την διάρκεια της άσκησης, δείχνοντας πως τα “Φαντάσματα του Αιγαίου” είναι κυρίαρχοι των αιθέρων, με αποκορύφωμα τον Σμηναγό Βασίλη Κοντόπουλο, ο οποίος ψηφίσθηκε από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος πιλότος της εκπαιδευτικής σειράς στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης Λάρισας αναδείχθηκε πρώτη σε «σχολείο» του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε προχθές στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, ενώ ο σμηναγός ιπτάμενος Βασίλειος Κοντόπουλος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος πιλότος της εκπαιδευτικής σειράς μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική άσκηση.

tlp_1

Πρόκειται για μια διεθνή, την πρώτη αυτού του επιπέδου, διάκριση για τα «Φαντάσματα» όπως είναι το διακριτικό της 337 Μοίρας, που διαρκώς αναβαθμίζεται επιχειρησιακά, παράλληλα με την έδρα της, την 110 ΠΜ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο στην 110 ΠΜ, φιλοξενήθηκαν 11 αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, «στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών» ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, τέσσερα μαχητικά της F-16 Block 52+ έφθασαν «στο Βορειότερο πλάτος που έχει βρεθεί ελληνικό μαχητικό», στο Μπόντο της Νορβηγίας.

Συμμετέχοντας στην άσκηση «Trident Juncture 2018», τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τον «Ψυχρό πόλεμο» που διεξήχθη στα «σύνορα» με τη Ρωσία, στη Νορβηγία, στο έδαφος καθώς και στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Άσκηση όπου η 337 Μοίρα «ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με τον ρόλο της Μοίρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

tlp_2

Η αντιπροσωπεία της 337 Μοίρας (με επτά ιπτάμενους και δεκάδες μηχανικούς υποστήριξης της 110 ΠΜ) με 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ βρέθηκε για περισσότερο από δύο εβδομάδες στην Ισπανία συμμετέχοντας στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά αέρος για το 2019 του Προγράμματος Τακτικής Ηγεσίας του ΝΑΤΟ (Tactical Leadership Programme – TLP) που υλοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε προχθές Παρασκευή, 1η Μαρτίου.

tlp_3

πηγή:onalert.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: