«Ατσάλινο Βέλος»: Εντυπωσιακή άσκηση στην Κύπρο με τη συμμετοχή ελληνικών F-16

Κοινοποίηση:
1-596

Με επιτυχία στέφθηκε η μεγάλη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού Λάρνακας και συγκεκριμένα στο ύψωμα «Μούττες», μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Στρατού. Επρόκειτο για την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος».

Η άσκηση είχε ξεκινήσεις στις 14 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Στην άσκηση εκτέλεσαν πτήσεις και τρία ελληνικά F-16, τα οποία με πραγματικά πυρά έπληξαν επίγειους «στόχους». Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια συμμετείχαν ελληνικά F-16 σε κοινή άσκηση με την Κύπρο. 

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης δυο ελικόπτερα – τύπου Gazelle – της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. 

Η άσκηση είχε να κάνει με τον έλεγχο και την διοίκηση των διακλαδικών επιχειρήσεων για καλύτερη ανταπόκριση σε επιχειρησιακές αποστολές, καθώς και αύξηση της ικανότητας των διακλαδικών επιχειρήσεων από ξηράς και αέρος. 

Παναγιωτόπουλος : Tα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις

«Τα ελληνικά F-16 πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακλαδική Τακτική ‘Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Ατσάλινο Βέλος», μαζί με τα κυπριακά στρατεύματα. Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις».

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ελληνική συμμετοχή στην εν λόγω άσκηση της εθνικής φρουράς.

Θράσος από το ψευδοκράτος: «Τα ελληνικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας»

Με αφορμή την παρουσία ελληνικών F-16, η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου κάνει λόγο για «παραβίαση του εναερίου της χώρου».

Το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι τα τρία αεροσκάφη «παραβίασαν τον εναέριο χώρο της ‘τδβκ’».

Προσθέτει ότι τα αεροσκάφη αναχώρησαν από την Κρήτη και πέταξαν πάνω από την Λουρουτζίνα, προτού επιστρέψουν στη βάση τους.

Όπως αναφέρει το «υπέξ», έγιναν «διαβήματα» για τις προκλητικές όπως τις χαρακτηρίζει ενέργειες οι οποίες, προσθέτει, θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή.

Φωτογραφίες από την ομάδα Cyprus From Air

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: