ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ανακάλυψη στον Κεραμεικό:Βρέθηκαν αρχαίες πινακίδες με ΚΑΤΑΡΕΣ μέσα σε πηγάδι το οποίο χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν

Κοινοποίηση:
ΞΗΓ56-640x400

Συνολικά 30 αρχαιοελληνικές πινακίδες βρέθηκαν σε πηγάδι στον Κεραμεικό, το οποίο χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν. Αυτό το πηγάδι είναι η παλαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο;…

Συνολικά 30 αρχαιοελληνικές πινακίδες βρέθηκαν σε πηγάδι στον Κεραμεικό, το οποίο χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν.
Επάνω στις πινακίδες είναι γραμμένα κείμενα με επίκληση στους θεούς του Κάτω Κόσμου, προκειμένου να βλάψουν άλλους. «Το πρόσωπο που διέταξε μια κατάρα δεν αναφέρεται ποτέ ονομαστικά, μόνο ο “αποδέκτης”», εξηγεί η Dr Jutta Stroszeck από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, επικεφαλής της έρευνας στον Κεραμεικό.

Το πηγάδι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016, στην διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής για την διερεύνηση της παροχής νερού των λουτρών κοντά στο Δίπυλον. Η εκσκαφή είχε φέρει τότε επίσης στο φως πλήθος αντικειμένων, μεταξύ των οποίων κύπελλα, δοχεία ανάμιξης κρασιού, πήλινα κεριά, κατσαρόλες, νομίσματα και ένα ξύλινο κουτί.

Pinakides_Kerameikos3

Ωστόσο η πιο συναρπαστική ανακάλυψη ενδεχομένως ήταν οι 30 «καταραμένες» πινακίδες, όλες κατασκευασμένες από μόλυβδο, ο οποίος θα δηλητηρίαζε το νερό. Η λεγόμενη «μαύρη μαγεία» δεν ήταν αποδεκτή τότε στην αρχαία Αθήνα και απαγορευόταν να γραφτούν ξόρκια πάνω στους τάφους. Αυτό σήμαινε πως οποιοσδήποτε επιθυμούσε να επικαλεστεί κάποια κατάρα, θα χρειαζόταν να βρει άλλες μεθόδους.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως υπήρχαν τέσσερις βασικοί λόγοι για να καταραστείς κάποιον: για νίκη σε μια μήνυση, για επιτυχία στις επιχειρήσεις, για νίκη σε αθλητικούς αγώνες και για γενικά ζητήματα αγάπης και μίσους.

Οι Αρχαίοι Έλληνες προσλάμβαναν συνήθως «επαγγελματίες» που έγραφαν τις κατάρες, πιστεύοντας πως έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Με την τοποθέτηση της πινακίδας πάνω σε έναν τάφο, ευελπιστούσαν πως η κατάρα θα μεταφερόταν στον Κάτω Κόσμο από τις ψυχές του νεκρού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: