«Όχι πρόσφυγες στο χωριό μας» λένε στην Αγιά της Λάρισας

Κοινοποίηση:
prosfygopoulo-700x400

«Όχι πρόσφυγες στο χωριό μας», είναι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των κατοίκων της Καρίτσας του Δήμου Αγιάς Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, με μοναδικό θέμα τη φιλοξενία προσφυγόπουλων σε τουριστική επιχείρηση της περιοχής.

Μαζί τους συντάχθηκαν και κάτοικοι του Στομίου, του Ομολίου, του Κόκκινου Νερού και του Παλαιόπυργου, που παρευρέθηκαν στη συνέλευση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα άρνησης στη φιλοξενία παιδιών, σε οποιοδήποτε τουριστικό κατάλυμα αυτών των οικισμών, καθώς, όπως αναφέρθηκε, εκτός της επιχείρησης στην Καρίτσα ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και άλλα τουριστικά καταλύματα στο Στόμιο και στο Κόκκινο Νερό.

Τη συνέλευση συγκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο Καρίτσας, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Βασίλης Τσάκνης, δέχθηκε πολλές πιέσεις για να μην πραγματοποιηθεί, όμως ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι: «είναι υποχρέωση του Τοπικού Συμβουλίου να ρωτήσει τους κατοίκους, διότι φοβήθηκαν και ξεσηκώθηκαν».

«Δεν θέλουμε πρόσφυγες στο χωριό μας», τόνισε ο ίδιος και σημείωσε: «Έτσι θα ανοίξει μια πόρτα που δεν θα κλείσει ποτέ…

»Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά όπου κι αν φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, άνοιξε πληγή στην τοπική κοινωνία τους, έφερε σωρεία προβλημάτων στην καθημερινότητά τους, στον τουρισμό… Δεν θα μας αναγκάσουν ν΄ αφήσουμε το χωριό μας να πεθάνει…».

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, παρατηρήθηκε ομοφωνία των κατοίκων να κινητοποιηθούν προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να σταματήσουν το σχέδιο φιλοξενίας προσφυγόπουλων στην περιοχή τους, ενώ ξεκίνησαν από χθες τη συγκέντρωση υπογραφών με σκοπό τη σύνταξη και την κατάθεση σχετικού ψηφίσματος στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στους βουλευτές του νομού Λάρισας, και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Αντί να φέρουμε υγιή τουρισμό για την ανάπτυξη της περιοχής, φέρνουμε πρόσφυγες;» αναρωτιόντουσαν οι κάτοικοι, ενώ κάποιοι αντιπρότειναν: «να δημιουργηθούν νέες δομές, μακριά από οικισμούς», «να εφαρμοστεί ο θεσμός των ανάδοχων οικογενειών και να επιδοτήσουν οικογένειες να φιλοξενήσουν τα προσφυγόπουλα στα σπίτια τους, αντί να παίρνουν τα χρήματα οι Μ.Κ.Ο. Έτσι θα μεγαλώσουν και μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον», ενώ «βροχή» έπεφταν και τα ερωτήματα: «Και τι θα κάνουν στο χωριό τα προσφυγόπουλα; Πού θα παίξουν; Θα τα έχουν κλεισμένα μέσα στο ξενοδοχείο;»

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαν, από την ιδιοκτήτρια της τουριστικής επιχείρησης που θα φιλοξενήσει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, η άφιξή τους θα γίνει την 1η Νοεμβρίου. Μέχρι τότε σχεδιάζουν να προβούν σε δράσεις με στόχο την ανατροπή αυτής της απόφασης.

Τη στήριξή τους στην απόφαση των κατοίκων της Καρίτσας εκδήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Γιάνναρος και Ηλίας Ευσταθίου, καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Ομολίου κ. Γ. Ταπατάς, Στομίου κ. Ν. Σαμαράς και Παλαιόπυργου κ. Γιάννης Μπερετζάς και αντίστοιχα τα μέλη τους.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση που θα λειτουργήσει ως δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καρίτσα, θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, άνω των 12 ετών.

Η Δομή Φιλοξενίας θα παρέχει στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και διερμηνείας από εξειδικευμένο προσωπικό. Βασικός σκοπός της λειτουργίας της Δομής είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πηγή: Ελευθερία Λάρισας

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. ΕΤΣΙ!!!!!!!! ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ. Α ΡΕ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ. ΟΥΤΕ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ!!!!!!!!!!1.000.000 ΣΟΥΝΙΤΕΣ!!!!!
    Α ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ….ΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΡΚΕΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝΕΤΣΙ!!!!!!!!

  2. Πρόσφυγες και κουραφέξαλα. Λάθρο πιθήκια από το Αφγανοπακισταν και μαχαιροβγάλτες από Αλγερία και Ναροκο θα σας φέρουν και θα είναι νύχτα και θα μας τους φορέσουν με το ζόρι. Γιατί καθόμαστε στον καναπέ και δεν αντιστεκόμαστε. Πως; Να μην πληρώσουμε τίποτε στο κράτος όλοι μας όμως.

  3. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΨΗΦΗΣΑΝ….ΜΜΜ…ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΩΡΑ…Ν.Δ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

  4. Απορια τα ανηλικα που βρηκανε τα λεφτα και ηρθανε;

  5. Ευτυχως που δεν το πηρε χαμπαρι ο δασκαλος του φλαουτου.

  6. Φωτογραφία θα έπρεπε να ήταν ο κόρακας ξεδοντιάρης πατέρας της
    με αίματα ακόμη στα χέρια από τους αποκεφαλισμένους αιχμαλώτους του ΙΣ

  7. Μήν μού πείτε ότι αντέχει η καρδιά σας νά διώξετε τέτοιο γλυκό κοριτσάκι !

    1. ΑΝΤΕΧΕΙ.
      ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΡΑΒΙΑ
      ΟΠΩΣ Κ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΗΣ Ο ΔΗΜΙΟΣ……

Comments are closed.