29/03/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον έλεγχο στις δηλώσεις και την επιστροφή φόρου

Κοινοποίηση:
50d29d8dff259aaa3d893e64d2fde50a_XL

Οδηγίες για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ δίνει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με εγκύκλιό του προς τις εφορίες.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο οι φορολογούμενοι που ειδοποιούνται μέσω μηνύματος για έλεγχο της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα προχωρά η εκκαθάριση της δήλωσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εγκύκλιο:

• Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται μέσω μηνύματος να προσκομίσουν δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ. εντός 5 εργάσιμων ημερών. Μετά, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται από τις εφορίες, διαγράφοντας ή διορθώνοντας, όπου απαιτείται, ποσά τα οποία συνεπάγονται φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση του δηλούμενου εισοδήματος ή μείωση του φόρου και τα οποία δεν καλύπτονται από ηλεκτρονικά αρχεία ούτε προσκομίζονται γι αυτά τα κατάλληλα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή και στη συνέχεια εκδίδονται τα οριστικά εκκαθαριστικά.

• Όταν προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή για τα νομικά πρόσωπα και απαιτείται διενέργεια ελέγχου πριν την επιστροφή του φόρου, η μη ανταπόκριση, εντός της τεθείσας προθεσμίας, στην πρόσκληση για προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών για την διενέργεια των απαιτούμενων ελεγκτικών επαληθεύσεων, συνεπάγεται, πέραν της επιβολής του προβλεπόμενου προστίμου, την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού για την βεβαίωση της διαφοράς του φόρου εισοδήματος, κατά το μέρος που αυτή προκύπτει λόγω της μη προσκόμισης των κατά περίπτωση δικαιολογητικών

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: