Έρχεται το Μπαμ! Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Σέρβοι στρατιώτες – Κινητικότητα στα σύνορα με το Κόσοβο – H Mόσχα προειδοποιεί την Πρίστινα: «Ετοιμαστείτε για σύγκρουση»

Κοινοποίηση:
SERBIA1-e1484599099482

Άρωμα «πολέμου» στο Κοσυφοπέδιο μετά την ψήφιση του νόμου για την δημιουργία τακτικών ενόπλων δυνάμεων, κάτι που αποτελεί σαφώς μια παράνομη πράξη σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

Η Μόσχα αντέδρασε πριν από λίγο, με τον Β. Πούτιν να είναι αποφασισμένος να εμποδίσει με κάθε τρόπο αυτές τις ενέργειες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου για τη δημιουργία στρατού στο Κόσοβο συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης για την περιοχή, ενώ καλεί την Αποστολή του ΟΗΕ να διαλύσει τους όποιους ένοπλους σχηματισμούς των Κοσοβάρων. Παράλληλα εκτιμά ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να οδηγήσει εκ νέου σε ένοπλες συγκρούσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο «είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση οποιωνδήποτε ένοπλων τμημάτων των Κοσοβάρων». Παράλληλα επισημαίνει ότι «η δημιουργία στρατού του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου συνιστά παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην απόφαση που πήρε σήμερα η βουλή στην Πρίστινα, επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ωμή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή όξυνση της κατάστασης στα Βαλκάνια και εγκυμονεί υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΤΣΙΤΣ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε για το θέμα ότι : «Δεν υπάρχει καμία πράξη στο διεθνές δίκαιο που να τους δίνει το δικαίωμα να σχηματίζουν τακτικό στρατό”.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάσιτς στην συνέχει δήλωσε και αυτός: «Η πράξη αυτή είναι η πιο άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων”.

Παράλληλα έχουμε τους Σέρβους να κινητοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις τους στα σύνορα και να γεμίζουν με σερβικές σημαίες την Β.Μιτρόβιτσα, ενώ το Βελιγράδι μέσω της πρωθυπουργού της χώρας ομιλεί περί μιας ημέρας στην ¨οποία ξαναβλέπουμε την απαρχή της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.”

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρ.Χαραντινάι από την πλευρά του, αφού εκτίμησε ως ιστορική την σημερινή ημέρα της δημιουργίας των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου, απάντησε στις σερβικές απειλές λέγοντας ότι, η χώρα του αποτελεί « ζώνη αμερικανικών συμφερόντων» στην οποία δεν επιτρέπεται στην Σερβία να «εισέλθει».

Ο ίδιος είπε ότι «εάν και ένας Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, τότε η Σερβία δεν επιτρέπεται να εισβάλει στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου”.


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response