Έπαθαν ΣΟΚ οι Τούρκοι: «Δεν βρήκαμε ούτε σταγόνα πετρέλαιο στην δική μας ΑΟΖ» – Στρέφονται τώρα στην Κυπριακή!

Κοινοποίηση:
fatih

Η δήλωση βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτησή του προς τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι

“Ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο” δεν βρέθηκε από τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και με την οποία τον καλεί να απαντήσει πόσα χρήματα έχει ξοδέψει μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση για τα τρία πλοία που αγόρασε και πόσα ξόδεψε για τις γεωτρήσεις δεν ήταν τυχαία.

Ουσιαστικά σήμανε την έναρξη μιας νέας επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας με σκοπό την επιβολή απόσπασης κομματιών της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, που φυσικά έχουν εν αφθονία και μάλλον αποδεδειγμένα πλέον, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Μάλιστα ο συγκερκιμένος βολευτής καλεί τον Υπουργό Ενέργειας να απαντήσει εάν οι έρευνες στη Μεσόγειο ξεκίνησαν με στόχο την επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ισραήλ και την Κύπρο.

Στο ερώτημά του το οποίο υπέβαλε στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ αναφέρει ότι το κάθε ένα από τα τρία πλοία της Τουρκίας, τα δύο γεωτρύπανα (Πορθητής και Ορούτς Ρέις) και το ένα ερευνητικό (Μπαρμπαρός) κοστίζουν καθημερινά 50 χιλιάδες δολάρια για τη χώρα, προσθέτοντας ότι όπως έγινε στη γεώτρηση Ερντεμλί που δεν υπήρξε αποτέλεσμα, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο οικόπεδο της Αττάλειας όπου εδώ και 100 ημέρες διεξάγεται γεώτρηση.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Πορθητής για 40 ημέρες είχε παραμένει αδρανής στα ανοιχτά της Αττάλειας, επειδή δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και μάλιστα λέγεται ότι κάθε μέρα που περίμενε το πλοίο αυτό εκεί το κόστος του ήταν 50 χιλιάδες δολάρια την ημέρα.

Αναφέρει ακόμη ότι για την γεώτρηση Ερντεμλί ανοιχτά της Μερσίνας η οποία κράτησε 40 ημέρες εκτιμάται ότι ξοδεύτηκαν δύο εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τούρκος βουλευτής ρωτά τον Υπουργό Ενέργειας: “Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για το κάθε πλοίο ξεχωριστά; Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν στα ναυπηγεία για να ετοιμαστούν αυτά τα πλοία; Έχουν γίνει διαγωνισμοί; Ποιες εταιρείες συμμετείχαν στους διαγωνισμούς;”.

“Πόσο στοίχισε η γεώτρηση Ερντεμλί από την οποία δεν βγήκε τίποτα; Πόσες μέρες συνεχίζεται η γεώτρηση στο οικόπεδο Αλάνια;

Πόσο είναι το κόστος του Αλάνια μέχρι τώρα; Αληθεύει ότι το 40 μέρες το πλοίο στην Αλάνια περίμενε χωρίς να κάνει τίποτα;

Που αλλού θα γίνουν γεωτρήσεις; Έχουν γίνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές; Αν έγιναν τί αποτελέσματα υπήρξαν; Οι έρευνες στη Μεσόγειο ξεκίνησαν με στόχο την επίδειξη δύναμης στο Ισραήλ και τη νότιο Κύπρο; Αληθεύει ότι νοικιάστηκε ελικόπτερο για 40 χιλιάδες δολάρια την ημέρα για να πηγαινοέρχεται στις περιοχές που γίνονται γεωτρήσεις στη Μεσόγειο; Ενώ έχουν ληφθεί μέτρα οικονομίας για τους πολίτες γιατί δεν προτιμήθηκε η θαλάσσια οδός για να πηγαίνουν στις γεωτρήσεις και ενοικιάστηκε ελικόπτερο;”, ρωτά ο βουλευτής.

Η μαγική του φράση όμως ήταν το «που αλλού θα γίνουν γεωτρήσεις»

Η Τουρκία αυτό που ξεκαθαρίζει με τις γεωτρήσεις αυτές είναι πως δεν βρίσκει κάτι άξιο λόγου στην δική της ΑΟΖ όπως οριοθετείται από το Διεθνές Δίκαιο και συνεπώς θα αναζητήσει αυτό που ζητάει σε άλλες περιοχές που ανήκουν σε ΑΟΖ άλλων χωρών και φυσικά χωρών οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν εκδηλώσει αδυναμία να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και όλοι ξέρουν καλά ποιες είναι αυτές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response