ΠΥΚΝΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΠΥΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ.ΑΠΕΠΛΕΥΣΑΝ ΕΙΚΟΣΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ.

    Κοινοποίηση:
    ellada tourkia

    Η Τουρκία βγάζει όλο τον Στόλο της στο Ανατολικό Αιγαίο. Από τα ξημερώματα απέπλευσαν από τη βάση του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο τα πρώτα τουρκικά πλοία για να καλύψουν το ανατολικό Αιγαίο. Ολος ο τουρκικός στόλος έχει αποπλεύσει και βρίσκεται σε θέσεις μάχης.

    Η ετήσια άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2018» ή «Λευκή Καταιγίδα 2018» θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου και για το λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός στο ελληνικό Πεντάγωνο και τις Ένοπλες Δυνάμεις από την μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

    Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη μεγάλο αριθμό μονάδων (φρεγατών, ΤΠΚ, κανονιοφόρων και υποβρυχίων) στο Αρχιπέλαγος παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις ενώ ετοιμάζεται για την άσκηση «Καταιγίδα».

    Την ίδια στιγμή είναι ενεργοποιημένα τα ραντάρ του Στρατού στα νησιά και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο η αντιαεροπορική άμυνα όσο και οι Μοίρες των πολεμικών αεροσκαφών.

    Στο Ανατολικό Αιγαίο από βορά προς νότο είναι ανεπτυγμένες, πάνω από είκοσι τουρκικές μονάδες.

    Συγκεκριμένα έχουν αποπλεύσει 6 τουρκικές φρεγάτες, 3 κορβέτες, 11 πυραυλάκατοι, άγνωστος αριθμός υποβρυχίων, 1 πετρελαιοφόρο, 3 περιπολικά σκάφη, 4 ρυμουλκά.

    Προς το παρόν είναι εστιασμένοι ανατολικά, από βόρεια προς νότια ανατολικά.

    Πυκνά αντιαεροπορικά πυρά έκαναν την νύχτα μέρα απέναντι από την Χίο, στα 65 χλμ η απόσταση από τον φωτογραφικό φακό του aegean hawk.

    Ελικόπτερα Super Cobra μαζί με τις πυραυλάκατους TCG VOLKAN, TCG MARTI και TCG DOĞAN και ταχύπλοα σκάφη μεταφοράς βατραχανθρώπων SAT εξοπλισμένα με M134 Minigun έχουν απλωθεί στο Αιγαίο

    Σε πλήρη ανάπτυξη είναι ο τουρκικός στόλος πλέον που από χθες ξεκίνησε να βγαίνει σε μεγάλους αριθμούς στο Αιγαίο προκειμένου να εκτελέσει την ετήσια άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2018» ή «Λευκή Καταιγίδα 2018» που σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.

    Με αυτή την άσκηση η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνδιαχειριστής του Αιγαίου καθώς με την NAVTEX 0569/18, που εξέδωσαν οι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας που δεν νομιμοποιούνται από κανένα διεθνή οργανισμό να εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλομένους και για περιοχές εντός FIR Αθηνών, καλούν όλα τα εμπορικά και αλιευτικά πλοία άνω των 300 τόνων να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του Τουρκικού Ναυτικού με έδρα την Σμύρνη και την Αττάλεια στην βάση της αρχής «χωρίς κόστος, χωρίς καθυστέρηση».

    Με τις NAVTEX 0566/18, 0563/18, 0564/18 έχει δεσμεύσει τρεις περιοχές για διάφορα σενάρια της άσκησης.

    Χθες στο κλείσιμο του «Θαλάσσιου Λέοντα» η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο συνολικά 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

    Η τουρκική άσκηση «Sea Lion – 2018» ήταν τύπου CSAR ( έρευνας και διάσωσης) στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο.

    Η τουρκική Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης πραγματοποιήθηκε σε δύο διαφορετικά σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά της Λέσβου και της Χίου .

    Συμμετείχαν Τουρκικές ειδικές δυνάμεις, ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης , μία 1 φρεγάτα, αεροσκάφος ΑΦΝΣ , ελικόπτερο διάσωσης, δύο αεροσκάφη μεταφοράς του Λιμενικού Σώματος, και 3 κορβέτες.

    H Τουρκία επίσης εκδίδει συνεχώς παράνομες Navtex για πολλές περιοχές του Αιγαίου για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά. με τις Navtex που εξέδωσαν οι νεο-οθωμναοί προσπαθούν να απομονώσουν ελληνικά νησιά κάνοντας προσομοίωση πολεμικών επεισοδίων .

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: