ΜΑΝΗ. ΝΥΧΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ. ΕΓΙΝΕ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΚΑΗΚΕ Η ΓΗ( ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

    Κοινοποίηση:
    ekklhsia 2

    Είναι τελικά-για όσους το “σηκώνουν”- μεγάλη τέρψη, θρησκευτική, ηθική αλλά και ψυχική, το Πάσχα στην “σκληρή” Μάνη. Εκεί,  στο Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, το βράδυ της Ανάστασης, η νύχτα γίνεται μέρα, με τους κατοίκους αλλά και τα “σμήνη” των τουριστών από το εξωτερικό αλλά και των επισκεπτών από την ενδοχώρα, να μην τους καίγεται καρφί, την ώρα του “Χριστός Ανέστη’, που καίγεται το σύμπαν.

    Βαρελότα μεγάλης ισχύος από νεαρά παιδιά, δυναμίτες και κάθε λογής αυτοσχέδια εκρηκτικά, νομίζεις ότι θα συντρίψουν την πλατεία του Ναού. Και στο βάθος, πάλι νεαράς ηλικίας άτομα, να βροντοχτυπάνε με τα πιστόλια, τα περίστροφα αλλά και τα ημιαυτόματα όπλα, ρίχνοντας ριπές στον γαλάζιο έναστρο ουρανό. Μοναδικό παράπονο, του ιερέα, που μετά το “Χριστός Ανέστη”, από μικροφώνου, προσπαθεί σχεδόν παρακλητικά αλλά και με θυμό, ενίοτε, να συγκρατήσει όσους πιστούς ανθίστανται στην γρήγορη φυγή για το καθιερωμένο φαγητό της μαγειρίτσας, μέχρι το τέλος της λειτουργίας.

    Η Ανάσταση και η Πασχαλιά σε έναν Ναό που δεν είναι βέβαια διόλου τυχαίος, μας έφερε πάλι κοντά στη σκέψη, εκείνα τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις “δοξασίες” ενός ολόκληρου λαού που οραματίζεται την απελευθέρωση του από τους τυραννίσκους. Γιατί όχι-πάλι- από τον συγκεκριμένο ναό; Τα είπαμε με ντόπιους. Δεν βλέπω να διαφωνούν. Γι αυτό οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, τρέμουν τους Μανιάτες. Γιατί ποτέ δεν γνωρίζει κανείς, τι “οχιά” τρέφουν στο μυαλό τους. Τον φόβο τους να χουν…

     

    17 Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα …

    mani4

    Το 1818 ο Μαυρομιχάλης ο οποίος είχε διοριστεί από το 1814 Μπέης της Μάνης μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία η οποία απέστειλε τον Χριστόφορο Περραιβό με την αποστολή να συμφιλιώσει τις μεγάλες αντιμαχόμενες μανιάτικες οικογένειες των Μαυρομιχάληδων, των Γρηγοράκηδων και των Τρουπάκηδων και αφού τα κατάφερε άρχισαν όλοι μαζί να προετοιμάζουν την επανάσταση. Στις 17 Μαρτίου 1821 μετά από δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών οι Μανιάτες ύψωσαν την Σημαία της επανάστασης(λευκή με μπλε Σταυρό), αρχηγός των επαναστατών ορίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ο οποίος είχε εκλεγεί από την συνέλευση των Κιτριών στις 8 Μαρτίου 1821. Με επικεφαλής τον Πετρόμπεη και άλλους επιφανείς όπως οι Μούρτζινοι, οι Μανιάτες ειδοποίησαν τους υπόλοιπους πολεμιστές της Πελοποννήσου ότι κήρυξαν την επανάσταση, και έτσι όλοι μαζί μετά την Αρεόπολη βάδιζαν προς την Καλαμάτα την οποίαν ελευθέρωσαν στις 23 Μαρτίου. Αυτήν την φορά η προσπάθεια των Μανιατών, αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων στέφτηκε με επιτυχία και μέσα από εκατοντάδες σελίδας δόξας, ηρωισμού και θυσίες η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της. Ποιος λοιπόν εγγυάται ότι δεν θα χουμε τα ίδια . Πάλι εκεί; Πάλι έτσι;

    ekklhsia 1

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    Comments are closed.