«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ» -ΤΟ ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

  Κοινοποίηση:
  amfipoli-kori-660

  «Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη, μέχρι, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς», γράφει,… σε ένα άρθρο -φωτιά με σκληρές εκφράσεις για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η κόρη του διάσημου αρχαιολόγου, Δημήτρη Λαζαρίδη, Αναστασία και τοποθετείται για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ενώ εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της.

  Η κόρη του ανθρώπου που το 1964 έκανε την πρώτη τομή στον τύμβο Καστά γράφει ένα άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και δηλώνει ενοχλημένη για την εθνικιστική παράκρουση, τον όψιμο ζήλο και την αμετροέπεια της ηγεσίας του ΥΠΟ, ενώ, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «Ιντιάνα Τζόουνς».

  Ο αρχαιολόγος Λαζαρίδης στην Αμφίπολη

  lazaridis2

  Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο:

  «Κανείς δεν γνώριζε την Αμφίπολη, μέχρι, μεσούντος του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε, αυτή τη φορά σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς. Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο δύσκολα βρίσκεις, καθώς η ταμπέλα στην Εγνατία γράφει προς Πρώτη Σερρών, πατρίδα του εθνάρχη, άρα σημαντικότερη.

  Ο πατέρας μου Δημήτρης Λαζαρίδης, κλασικός αρχαιολόγος, εγκαταστάθηκε, μετά τον πόλεμο και τις σπουδές του στη Σαλονίκη, στην Καβάλα. Το πεδίο έρευνάς του ήταν εξαιρετικά ευρύ και περιελάμβανε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Σαν παιδί τον ακολουθούσα στις ανασκαφές της Θάσου και της Σαμοθράκης, κάνοντας επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα, τα πρώτα χρόνια με γρι-γρι.

  Εστησε το νέο Μουσείο Καβάλας, Θάσου, Αμφίπολης. Εκανε ανασκαφές στα Αβδηρα και τη Μαρώνεια, όπου στο μουσείο υπάρχει αίθουσα «Δημήτρη Λαζαρίδη». Αναστήλωσε τα αρχαία Θέατρα Θάσου και Φιλίππων κ.λπ.

  Η χούντα τον απομάκρυνε για 7 χρόνια. Οταν επέστρεψε αφιερώθηκε στις ανασκαφές της Αμφίπολης, σημαντικής αποικίας των Αθηναίων, λόγω του χρυσοφόρου Παγγαίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στις ανασκαφές του χρησιμοποιούσε σαν πολύτιμο οδηγό τον ιστορικό Θουκυδίδη, εξόριστο τότε στη σκαπτή ύλη Παγγαίου.

  Το ενδιαφέρον του για την Αμφίπολη είχε αρχίσει απ’ το 50. Εσκαψε τούμπες με μακεδονικούς τάφους και σημαντικά ευρήματα. Οι πολιτικοί τότε δεν ενδιαφέρονταν για τις ανασκαφές. Με μία εξαίρεση. Το ’54 η Φρειδερίκη κι ο Παύλος Γλίξμπουργκ επισκέφθηκαν το Μουσείο Θάσου. Ο πατέρας μου είχε βρει ένα αγαλματάκι με ένα δελφινάκι, την Αφροδίτη στην πλάτη του και τον Ερωτα να παίζει στην ουρά του. Η Φρειδερίκη το ‘θελε για την προσωπική της συλλογή. Ο πατέρας μου, επιστρατεύοντας τη διπλωματικότητά του, της είπε ένα έμμεσο μεν, πλην σαφέστατο «όχι». Το «όχι» αυτό και καταγράφηκε και πληρώθηκε το ακριβό του τίμημα.

  Ως φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής απ’ το ’70-’75, τον βοήθησα με αποτυπώσεις στο τείχος της πόλης, μήκους 7 χλμ., της αρχαίας πασσαλόπηχτης γέφυρας στον Στρυμώνα, απ’ όπου και το όνομα Αμφι-πολη, ελληνιστικά σπίτια, τον κατασκευασμένο τύμβο Καστά, όπου η πρώτη του ανασκαφική τομή ήταν πάνω στον εν λόγω τάφο, αλλά δεν είχε λεφτά να συνεχίσει. Βρήκε ωστόσο ένα νεκροταφείο της γεωμετρικής εποχής.

  Ανάμεσα στις πολλές βοηθούς του που πέρασαν, ήταν και η μαθήτριά του Καίτη Περιστέρη. Ο πατέρας μου ήταν γενναιόδωρος άνθρωπος και γενικά μοίραζε τομείς στις βοηθούς του, υπό την αδιάκοπη γκρίνια της μάνας μου, στην οποία απαντούσε στερεότυπα ότι δεν του φτάνουν 10 ζωές για να δημοσιεύσει τα ευρήματά του. Ισως διαισθανόταν πως θα πεθάνει νέος. Ισως, εκ των υστέρων η μάνα μου να ‘χε δίκιο.

  Φέτος το καλοκαίρι, εκτός των άλλων, ζήσαμε την εθνικιστική παράκρουση της Αμφίπολης. Με φρίκη έβλεπα τον πρωθυπουργό, τους κ.κ. Τασούλα και Μενδώνη και τα ΜΜΕ να επιβλέπουν την ανασκαφή. Γιατί τόσος όψιμος ζήλος; Κι από πού κι ώς πού, κι αυτό αποτελεί ύβριν, της οποίας επέρχεται τιμωρία, το επιστημονικό έργο συντελείται σε καθεστώς άγρυπνης παρακολούθησης από άσχετους προς το επάγγελμα; Ο καταβασανισμένος λαός μας χρειάζεται μια μεγαλειώδη αφήγηση, μιας μεγαλειώδους ιστορίας, που εξικνείται ώς τον Σαγγάριο, όπου πνίγηκε μεθυσμένος ο Μεγαλέξανδρος, την Αίγυπτο, τη Σαμαρκάνδη, τη Βακτριανή κ.λπ.;

  Εύχομαι ο τάφος να μην είναι συλημένος και να προκύψει κάτι στην αρχαιολογική έρευνα. Εδώ θέλω να θυμίσω έναν άλλο μεγάλο αρχαιολόγο, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, προϊστορικό αρχαιολόγο, ο οποίος δημιούργησε μια σχολή αρχαιολόγων για τους οποίους ένα λιοκούκουτσο του 7000 π.Χ. είναι εξίσου σημαντικό από αρχαιολογική σκοπιά μ’ ένα χρυσό στεφάνι.

  Οι λόγοι που με τσίγκλισαν να γράψω τα παραπάνω είναι:

  Φόρος τιμής στη μνήμη του πατέρα μου.

  Οργή και αγανάκτηση για το υπερθέαμα και την αμετροέπεια ανθρώπων, που λόγω βεληνεκούς όφειλαν να ‘ναι πιο συγκρατημένοι.

  Θυμός, γιατί πολιτικοί που απαξιώνουν τον πολιτισμό και ξεπουλούν αρχαιολογικές περιοχές (Ναός Ζωσιμαίου Απόλλωνα στον Αστέρα Βουλιαγμένης, Αμνισός, Ισσός, κ.λπ.), που απολύουν έμπειρους μαρμαροτεχνίτες, σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες ανασκαφών κ.λπ. και αγνοούν τη λεπτή και προσεκτική ανασκαφική διαδικασία, που γίνεται με πενιχρά οικονομικά και αγάπη για τη δουλειά, λησμονιούνται.

  *Αναστασία Λαζαρίδου – Αρχιτέκτων».

   

  Η ομάδα Λαζαρίδη το 1979. Δεύτερη από αριστερά η Κατερίνα Περιστέρη:

  lazaridis1

   

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  19 Σχόλια

  1. H «κυρία» είναι μια αναρχοκομμουνίστρια μυθομανής με αποδείξεις.
   Συγκεκριμένα λέει στην 1η σειρά της 4ης παραγράφου:»Η χούντα τον απομάκρυνε για 7 χρόνια».
   Ενώ λίγο πιο κάτω (στην 1η σειρά της 6ης παραγράφου): «Ως φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής απ’ το ’70-’75, τον βοήθησα με αποτυπώσεις στο τείχος της πόλης, μήκους 7 χλμ.»….,
   Αφού ρε κομμούνι ο «δημοκράτης» πατέρας σου ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ για 7 χρόνια, από τη χούντα (1967-1974), πώς γίνεται να τον βοηθούσες στα χρόνια της παντοδυναμίας της χούντας 1970-1975?
   ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ θηλυκέ ΠΙΝΟΚΙΟ!!!

  2. ώς τον Σαγγάριο, όπου πνίγηκε μεθυσμένος ο Μεγαλέξανδρος!!!!
   Η Ρεπούση της Αρχαίας Ιστορίας.
   Άντε με το καλό και στη Βουλή!

  3. Λέει ο Μ. Αλέξανδρος πνίγηκε μεθυσμένος στον Σαγγάριο. Παντέλως ακατοίκητο από θέματα ιστορικής γνώσης. Θα της το μάθε κανένας αριστερός ινστρούκτορας το παραμύθι και το λέει.

  4. Οι σχολές μίσους κατά των Ελλήνων δουλεύουν μια χαρά και με κρατική επιχορήγηση και προστασία.

  5. Ο/Η Πάλι καλά υπάρχουν οι αντιφασίστες και ανακαλύπτουμε πολιτισμό λέει:

   Αν βασιζόμασταν στους γκασμάδες τους φασίστες, δεν θα έβρισκαν τίποτα λόγω ανικανότητας, αλλά και να έβρισκαν θα το κατέστρεφαν ως καλοί χριστιανοί.

   Μπράβο στην κοπέλα, το μήλο κάτω απ`τη μηλιά. Τα σκουλήκια οι φασίστες είναι εχθροί της κοινωνίας.

   1. πρεπει να βαλεις το κεφαλι σου στην βρυση………για να συνελθεις ,σε πειραξε η ζεστη

  6. Τι άστοχο άρθρο κυρία Λαζαρίδου ,μάλλον θα σας μάλωνε ο πατέρας σας γιαυτό. «Γεννήθηκε στην Σαλονίκη «όχι στην Θεσσαλονίκη κυρία μου;
   Εμφανέστατη και η ζήλια σας για την κυρία Περιστέρη, που μάλλον τιμά τον πατέρα σας και την μνήμη του καλύτερα από σας.

   1. αυτο σε πείραξε ρε «προτευουσιανε»…. ? στην Μακεδονωια που ολοι τωρα την θυμηθηκατε, την λεμε και ετσι τη σαλονικα

  7. Ο τάφος δεν ανήκει στην οικογένεια Λαζαρίδη, που τελικά δεν είδα και κάποιο αξιόλογο επιστημονικό δημοσίευμα για την ανασκαφή που λέει ότι έκανε απο το 1964.
   Οι υπαινιγμοί περί εθνικισμού και περί πνιγμού του Μεγαλέξανδρου είναι προσβλητικοί για τους Έλληνες. Ας σεβαστεί επιτέλους την χώρα που την ταΐζει, την σπούδασε αυτήν και τον πατέρα της (και του έδωσε ευκαιρίες καριέρας στην αρχαιολογία) παρά το γεγονός πως ΔΕΝ θέλει να ανήκει στο έθνος μας (προφανώς είναι κομμουνίστρια)

  8. Συμφωνω εν μερη με την διαπιστωση για την σταση του πολυ σαμαρα….πηγε να καπηλευθει το συναισθημα του Ελληνικου Λαου για τον Μακεδονικο Τυμβο και να αποκομισει πολιτικα κερδη….θα παρει το μακρυτερο παντως.

   Οσο για τα λεγομενα ρης αρχιτεκτων, μερικες δηλωσεις ειναι ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ.

   Ο αρχολογικος χωρος οπως και το αποτελεσμα της ανασκαφης ανηκει ΜΟΝΟ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣ, διαχρονικα. και ΔΕΝ χρειαζεται αυτοκλητους κηδεμονες. Καλη αρχιτεκτων, αντιλαμβου;;

   Που εγραψε το αρθρο της ειπαμε;; Στο κ..λοπανο των συντακτων, στους εαμοβουλγαρους;;
   Τι λεει εδω, η κυρια ταδε;; «..στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και δηλώνει ενοχλημένη για την εθνικιστική παράκρουση, ..».

   Τι παει να πει «Εθνικιστικη παρακρουση»;; Μαθε πρωτα την εννοια των λεξεων και μετανα τις χρησιμοποιεις και τα ιδεολογικα σου προβληματα να τα αφηνεις στο σπιτι σου, αντιλαμβου;;

   υ.γ.
   Προς την «*Αναστασία Λαζαρίδου – Αρχιτέκτων».
   Απο τον γραπτο σου λογο ειναι εμφανες πως σου λειπει ο σεβασμος προς τον Ελληνικο Λαο. Σου συστεινω να τον αποκτησεις και ΓΡΗΓΟΡΑ μαλιστα!!

  9. Αυτός ο «Ζωσιμαίος Απόλλωνας» μαζί με τους άγιους πάντες γιορτάζει;

   ΖΩΣΤΗΡΑΣ ονομάζεται μωρή συριζαία!

   Αφού δεν τη σηκώνετε την αρχαιότητα με τίποτα…….

  10. Το κειμενο του κυριου Λιακου ειναι υπεροχο και απανταει σε ολα τα αριστερα απολιθωματα……. Οι της φωσφοριζέ ροζ Αριστεράς (αλλά και της ερυθράς) πάσχουν από ένα λίαν ευεξήγητο σύνδρομο, το οποίο αφορά την αρχαία ελληνική ιστορία. Επειδή όλα τα γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας είχαν την… ατυχία να συμβούν προ Μαρξ -άρα έμειναν ανεπηρέαστα από την συστηματική μπουρδολογία του- οι ελληνόφωνοι της προόδου, των δικαιωμάτων, της οικολογίας και της αμπελοφιλοσοφίας, όποτε γίνεται λόγος για τους αρχαίους…
   αφιονίζονται!
   Επιπλέον, οι πρόγονοί μας, (σύμφωνα με τα σημερινά νερομπλούμ δεδομένα) ήταν ακρότατοι εθνικιστές και (σύμφωνα με την κοινή λογική) απόλυτα επιτυχημένοι. Σάρωσαν και σαρώνουν όλα τα «Όσκαρ» του ανθρώπινου πολιτισμού και η λάμψη τους είναι αγέραστη. Άρα, καθίσταται αδύνατον για τους εμμονικούς σοσιαλμαρξοσταλίνες να αποδεχτούν μοντέλο «εθνικιστικό και επιτυχημένο». Θα ήταν σαν να ακυρώνουν το παρελθόν τους, να χλευάζουν το παρόν και να υπονομεύουν το μέλλον τους. Οτιδήποτε εθνικό το εγγράφουν αυτομάτως στις «ζημίες» των αλλοπρόσαλλων πολιτικών ισολογισμών τους.

  11. Εντάξει ο Σαμαράς ξέρουμε τι κουμάσι είναι. Μέγας προδότης που μαζί με ΓΑΠ – Σημίτη (τον Βενιζέλο δεν τον βάζω γιατί είναι απλά κουτοφαντασμένος) έπαιξαν μαύρο ρόλο στην καταστροφή της σύγχρονης Ελλάδας.

   Τώρα εσύ κόρη του αρχαιολόγου τι ζόρι τραβάς; Κτήμα σου είναι ο τάφος; Μάντρωσέ τον με σύρμα και κόψε τον κομμάτι προς πώληση.

   Πάρε τους τρεις και χτύπα τον άλλον (συριζοπουλα)

  12. Καμμία «εθνικιστική παράκρουση» δεν έχουν πάθει οι ανθέλληνες νεοταξίτες που μας κυβερνούν…απλώς θέλουν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου αλλού τώρα που γίνεται χαμός με τον ΕΝΦΙΑ και τα νέα μέτρα που θα παρθούν πάλι…
   Εάν τους ενδιέφερε πραγματικά το που είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα βοηθούσαν την κυρία Σουβαλτζή στο σπουδαίο εύρημα που αυτή είχε ανακαλύψει πριν από μερικά χρόνια και δεν θα την πολεμούσαν…

   1. Η ζωή δεν κινείται μόνο γύρω από ένα γελοίο χαράτσι. Άλλο πράγμα ο τάφος, άλλο πράγμα ο ΕΝΦΙΑ. Αν είμαστε μάγκες, αναδεικνύουμε το πρώτο και καταργούμε το δεύτερο με τις ψήφους μας και τις όλες ενέργειές μας

  13. Οσον αφορα τους πολιτικους υπερ ευγενικη εισε γιατι οι φτοχωψυχοι αλλαζονοι προδοτες ,σαν κλεπτοαπαδοχοι, πολλουν εθνικα αρχαια λες και τα βρηκαν απο τους παππουδες τους. Στα ταξηδια μου παντου εβελεπα αρχαιους τοπους αλλα ολα ειταν κλειστα και σφραγισμενα γιατι οι εθνομηδενιστες πολιτικοι δεν θελλουν να συνεχιζη να λαμπη ο πολιτιςμος μας να θυμιζη τους βαρβαρους του βορρα το μεγαλειο της Ελλαδος.

  Leave a Response