ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ “ΦΕΥΓΙΟ” ΕΝΟΣ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥ. “ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΕ” ΤΟΥΣ “ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ” ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΧΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ’ ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ-ΠΕΘΑΝΕ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ

    Κοινοποίηση:
    xatzopoulos3

    Έφυγε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιουνίου, ο μεγάλος εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος (“Κάκτος”) και αφήνει πίσω του ένα μεγάλο εκδοτικό έργο(η μεγαλύτερή του εκδοτική προσπάθεια ήταν η έκδοση της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας), ένα τιτάνιο έργο που το δημιούργησε μόνος του, με δικά του οικονομικά μέσα και πόρους χωρίς καμία κρατική βοήθεια ή υποστήριξη. Γι αυτό το έργο, έλεγε πάντα: “Έχασα πολλά λεφτά αλλά κέρδισα τη ψυχή μου”.

    Ο πολιτισμός και τα Αρχαία Ελληνικά Γράμματα, έχασαν ένα μεγάλο και αγνό υπηρέτη του.

    Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική.

    Τον Εκδοτικό Οίκο «Κάκτος» ίδρυσε το 1975. Από το 1991, μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνουν στην κυκλοφορία, οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώ­τη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγ­γραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. Η σειρά αυτή, που βραβεύ­τηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαι­ό­τερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγ­μής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας.

    Το βιογραφικό του το έγραψε μόνος του προλογίζοντας ένα βιβλίο πολλών λευκών σελίδων με τίτλο «ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ», με ημερομηνία 2014-2015 και έναν μακρύ κατάλογο ως υπότιτλο: Σύνταγμα, Δημοκρατία, Βασιλεία, Δικτατορία, Εκκλησία, Πολιτικά Κόμματα, Πολιτικοί, Παιδεία, Δικαιοσύνη Υγεία, Μέσα Ενημέρωσης(Ραδιόφωνο- Έντυπο-Τηλεόραση), Αθλητισμός (Ποδόσφαιρο, Αναβολικά και ντοπάρισμα),Πολιτισμός(Μουσεία, Φεστιβάλ, ΜΚΟ),Τεχνολογία και Ρομπότ, Χρηματιστήριο, ΟΠΑΠ, Ιπποδρομίες, Λογιστές, Δικηγόροι, Κινητά τηλέφωνα, Πρεζόνια, Τυχερά παιχνίδια, Οίκοι Ανοχής. Για να συμπληρώσει με περισσή ειρωνεία στο τέλος: Δεν έχουμε άλλο χώρο.

    «Από το 1974 μέχρι σήμερα» γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «ψήφισα δύο φορές. Το 1981 ΠΑΣΟΚ και το 2007 ΛΑΟΣ. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια ψήφισα λευκό».

    “Στέφανε, όσο τους βρίζεις τόσο θα είσαι στην απ’εξω.”

    Με τον εκδότη, είχαμε πολλές συζητήσεις στο παρελθόν και μία πριν από περίπου δύο μήνες. Την τελευταία φορά που τον άκουσα στο τηλέφωνο, χωρίς όμως να μπορέσω να τον δω από κοντά αφού η κατάσταση της υγείας του επέτρεπε μόνον λίγες και σχεδιασμένες συναντήσεις , ήταν μεν καταβεβλημένος αλλά όρθιος και το ίδιο κοφτός και ξεκάθαρος. Αηδιασμένος με τον βρώμικο πολιτικό κόσμο της χώρας, είχε εκδώσει το τελευταίο του προσωπικό βιβλίο: Πρότεινε λευκό στις τελευταίες εκλογές(σε άλλο θέμα θα αναλύσουμε περισσότερα για την προσωπικότητα του Οδυσσέα Χατζόπουλου και τις αντιρρήσεις που εξέφρασα για την επιλογή του).

    Μου είχε ξαναπεί: “Όσο τους τα χώνεις, τόσο θα είσαι στην απ’ έξω”, λέγοντας μου έμμεσα όχι να συμβιβαστώ αλλά να χαμηλώσω τόνους για να δουλέψω σε άλλο κανάλι ώστε να ζήσω την οικογένεια μου. Του είχα πει: “Δεν με νοιάζει”. Μου είχε απαντήσει: “Τουλάχιστον πρόσεχε την υγεία σου, γιατί καλή κι η μούρλια αλλά πήγαινε κάνε κανένα τσεκ απ για να μην την πληρώσεις σαν κι εμένα”. Κλείσαμε το τηλέφωνο με την υποσχετική να τα ξαναπούμε(αφού είχε κατσαδιάσει γνωστούς και φίλους μας με τους οποίους υπήρχε πολύ στενή σχέση, δικαίως ή αδίκως δεν είναι ώρα να το αναλύσουμε).

    Ο Χατζόπουλος ήταν μια προσωπικότητα. Η Πολιτεία δεν έδωσε ούτε ένα πενηνταράκι για να στηρίξει την τεράστια προσπάθεια που έκανε να μάθει τους Έλληνες να διαβάσουν την μητρική τους γλώσσα. Το ίδιο και οι “Ελληνάρες”. Κάποιοι αγκάλιασαν το έργο αλλά δεν ήταν πολλοί ώστε να αγαπηθεί. Μπήκε μέσα και μου το είχε πει. “Καταστράφηκα από αυτή την ιστορία αλλά δεν με νοιάζει”. Ήταν αθυρόστομος. Και τον χαιρόμουνα. Εαν ζούσε θα ξανάλεγε: “Ρε δεν πάνε όλοι να ….”

    Για τον Οδυσσέα, τον “πατερούλη”, θα τα ξαναπούμε…

     

    Σ.Χ

     

    Τι έγραψε για τον Οδυσσέα Χατζόπουλο ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λιάκος στους “Αδιάβροχους”

    Η Ελλάς της Γαίας αποχαιρετά ένα από τα εκλεκτότερα τέκνα της. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος πέθανε. Ο σημαντικότερος εκδότης του κόσμου, που τόλμησε το αδιανόητο: να τυπώσει 800 τόμους αρχαίων ελληνικών κειμένων. Ο φίλος μου δεν είναι πλέον προσβάσιμος σ’ αυτή την διάσταση. Οι ουρανοί γεμίζουν διαλεχτούς.
    Εις μνήμην αναδημοσιεύεται κείμενο που έγραψα στη “δημοκρατία” για την αγωγή που υπέβαλε εναντίον του το κρατίδιο της Βαυαρίας. Δημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 2011.

    Γερμανικό κράτος εναντίον Οδυσσέα Χατζόπουλου

    «Μοναδικός κύριος, νομέας και κάτοχος των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας επί του έργου ‘Ο Αγών Μου’ του Χίτλερ είναι ήδη από 24.1.1949 το Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας». Απόσπασμα από την αγωγή του Freistaat Bayern (Φράισταατ Μπάγερν – Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας) εναντίον του εκδότη του «Κάκτου» Οδυσσέα Χατζόπουλου, με την οποία οι… εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ζητούν να τους αποζημιώσει με 800.000 ευρώ επειδή μετέφρασε και κυκλοφόρησε χωρίς την άδειά τους το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών Μου». Ο αγών του Αδόλφου ανήκει στους Βαυαρούς και οι Έλληνες πρέπει να παίρνουν την άδειά τους για να διαβάσουν τις ιδέες που τους γενοκτόνησαν τα έτη 1941-1944.

    Αποδοχή κληρονομιάς
    Παρόλο που στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετές εκδόσεις του πολυσέλιδου μανιφέστου του Χίτλερ, οι Γερμανοί επέλεξαν να αποπειραθούν να καταστρέψουν τον Οδυσσέα Χατζόπουλο, σέρνοντάς τον σε δικαστικές περιπέτειες και αξιώνοντας ένα μυθώδες ποσό «αποζημίωσης» και για την «ηθική βλάβη» που υπέστησαν. Ο λόγος είναι απλός και τόσο προφανής όσο το έργο που σημάδεψε τη ζωή του αδιαμφισβήτητου πρωτοπόρου στον φωτισμό του Γένους Οδυσσέα Χατζόπουλου. Είναι εκείνος που, με προσωπικό κόστος και αδικαίωτες θυσίες, απείλησε…
    δομικά και μακροπρόθεσμα την απάνθρωπη υπερδομή που υποδουλώνει λαούς και δολοφονεί σώματα και ψυχές. Ο Χατζόπουλος τύπωσε 800 τόμους με έργα από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Πρωτοφανές ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά. Αβάσταχτα κοστοβόρο. Βραχυπρόθεσμα… αχάριστο εγχείρημα. Οι νέοι Έλληνες μιλούν για τους αρχαίους αλλά δεν τους διαβάζουν. Ο Οδυσσέας το γνώριζε από την πρώτη στιγμή αλλά δεν δίστασε. Εκτόξευσε 800 ατομικές βόμβες γνώσης και αλήθειας (που πάντα απελευθερώνει) στην καρδιά του θηρίου, το οποίο τρέφεται από το φόβο και τον σκοταδισμό. Κάποια στιγμή ο σπόρος θα καρπίσει. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας με το όνομα το βαρύ σαν την Ιστορία θα δοκιμάσουν την αλήθεια όταν δεν θα έχει απομείνει ούτε ένα ψέμα ακόμα για να ακολουθήσουν. Τότε θα στραφούν στην κληρονομιά του πολυμήχανου Οδυσσέα. Άρα, για τη φονική μηχανή των επιγόνων του Χίτλερ, οι εκδόσεις «Κάκτος» δεν είναι μόνο θεμιτός αλλά απολύτως επιβαλλόμενος στόχος. Απαιτούν για την ελληνική έκδοση του χιτλερικού παραληρήματος αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ. Χίλια ευρώ για κάθε τόμο αρχαίου ελληνικού έργου που έχει τυπώσει ο εκδοτικός οίκος του εναγομένου. Αντίποινα που θυμίζουν Καλάβρυτα, Δίστομο, Κάνδανο, Κοκκινά, Καισαριανή.

    Ακριβή γνώση
    Στο κείμενο της αγωγής διαβάζουμε και το ακόλουθο εξωφρενικό: για την «αξιολογική βαρύτητα της έννομης προστασίας των συγκεκριμένων πνευματικών δικαιωμάτων επί του Mein Kampf». Το Ελεύθερο Κρατίδιο της Βαυαρίας θεωρεί ότι είναι «ευχερέστατα προφανές ότι το συγκεκριμένο διανοητικό έργο κείται δυστυχώς λόγω των εντονότατων ιστορικών συνδηλώσεών του στον πυρήνα της μακράς γερμανικής προσπάθειας για τη διαχείριση ενός βαρύτατου παρελθόντος και για την αποκατάσταση των τραυμάτων στη συλλογική συνείδηση και μνήμη του γερμανικού λαού. Ήδη ρητώς από τον Νόμο για την Απελευθέρωση από τον Εθνικοσοσιαλισμό και το Μιλιταρισμό τα όποια έσοδα από την κατάσχεση και μεταβίβαση στη Βαυαρία των περιουσιακών στοιχείων των πρωταιτίων διατίθενται αποκλειστικά για την αποκατάσταση των ανυπολόγιστων ζημιών που προξένησαν τα συγκεκριμένα άτομα σε όλον τον κόσμο».
    Οι τεύτονες ισχυρίζονται, με απύθμενο θράσος, ότι τα έσοδα από τις εισπράξεις δικαιωμάτων από το βιβλίο του Χίτλερ «διατίθενται αποκλειστικά για την αποκατάσταση των ανυπολόγιστων ζημιών που προξένησαν τα συγκεκριμένα άτομα σε όλον τον κόσμο». Τι παράξενο που η ρημαγμένη πατρίδα μας δεν έχει δει ούτε σεντ από τόσα εκατομμύρια πωλήσεις… Οι Γερμανοί, που σύμφωνα με τον Δήμο Σταρένιο «είναι φίλοι μας», ζητούν από έναν πρωτοπόρο των ελληνικών γραμμάτων να καταστραφεί οικονομικά για να… αποζημιώσουν όσους καταστράφηκαν από τον καγκελάριο που ψήφισαν οι παππούδες τους.

    Τι πράττειν
    Τα πολλά λόγια, αν δεν έχουν νόημα και γνήσιο περιεχόμενο, είναι φτώχεια. Η εκδίκαση της αγωγής του  «Ελεύθερου Κρατιδίου της Βαυαρίας» εναντίον του «Κάκτου» και του Οδυσσέα Χατζόπουλου θα γίνει 9 Μαΐου 2012 στο κτίριο 4, στην αίθουσα 1 στην Ευελπίδων, ώρα 9η πρωινή. Είναι μια καλή ευκαιρία, εκεί και τότε, να λάβει χώρα ένα συλλαλητήριο εναντίον εκείνων που μας σκλάβωσαν και τρέφονται από τις σάρκες μας και υπέρ ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για το ύψιστο ιδεώδες του Ελληνισμού. Οι εκδόσεις «Κάκτος» βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 46. Εκεί θα βρείτε τη σειρά «Οι Έλληνες». Χρόνια πολλά και καλή λευτεριά!

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    19 Σχόλια

    1. Ειχα την τιμη να τον γνωρισω τον Οδυσσεα και δεν θα τον ξεχασω ποτε. Πεθανε μαλιστα στην ημερα των γενεθλιων μου..Δεν τον τιμησε το Ελλαδιτικο κρατος γιατι ΔΕΝ ηταν χριστιανος. Ηταν ενας γνησιος Ελληνας που δεν πιστευε στον θεο των εβραιων-απλα τα πραγματα. Προσπαθησε να σωσει και να διατηρησει με τον δικο του τροπο την αρχαια Ελληνικη γραμματεια απο ενα ραγιαδικο κρατος που ειναι υπνωτισμενο απο την Ιουδαικη παραμυθα. Πηρες στεφανι θεικο Οδυσσεα..

    2. Σύντομα να τον συναντήσουν στην κόλαση οι υποστηρικτές του

      1. σκατόψυχε ασεβή γέρνεις γιατί τον παίρνεις;
        ή τον παίρνεις επειδή γέρνεις;;;;

    3. σχεδόν ολοι οσοι αφιερωσαν την ζωη τους για να αφησουν κατι σπουδαιο στις επομενες γενιες δεν τιμηθηκαν και δεν αναγνωριστηκαν οπως τους επρεπε εν ζωη, παντα μετα θάνατον.

      αν εγω ο τελευταίος αποφασισα στα 30 μου χρονια να διαβασω τους αρχαιους ελληνες συγγραφεις τοτε σιγουρα οι θυσιες του χατζοπουλου δεν πηγαν χαμενες. γιατι όπως ευστοχα εγραψε ο λιακος : “Κάποια στιγμή ο σπόρος θα καρπίσει. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας με το όνομα το βαρύ σαν την Ιστορία θα δοκιμάσουν την αλήθεια όταν δεν θα έχει απομείνει ούτε ένα ψέμα ακόμα για να ακολουθήσουν. Τότε θα στραφούν στην κληρονομιά του πολυμήχανου Οδυσσέα.”

    4. Έφυγε ένας μεγάλος άνθρωπος με ψυχή ελληνική…και παιδεία πανανθρώπινη.
      Καλό σου ταξίδι Οδυσσέα

    5. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ…….ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΑΜΑΡΑ/ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    6. “Έχασα πολλά λεφτά αλλά κέρδισα τη ψυχή μου”..

    7. Ένας ξεχωριστος άνθρωπος με ανεκτίμητη προσφορα στην ελληνική διαννόηση απο τους λίγους απροσκύνητους . Στα Ηλύσια πεδια θα εχει να μοιραζεται ιστορίες με τους ήρωες του ελληνισμού και τους αρχαίους που τόσο αγάπησε.

    8. Υπάρχουν και πολλοί ψυχικά άρρωστοι με εμμονές και ψυχαναγκασμούς που σε ένα τέτοιο θέμα το γύρισαν στην πολιτική. Ίσως να μην είναι Έλληνες και να τους πειράζει η έκδοση των Ελλήνων κλασσικών.

    9. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτόν τον μεγάλο Έλληνα εθνικιστή.
      Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για το τιτάνιο έργο σου.

    10. Δυστυχώς εκτός από ανώνυμος είσαι και μικρόψυχος και λίγος…

      1. Eιδαμε κι εσενα που εισαι επωνυμος.. Ναζι και ηλιθιος. Θα ηθελες κι εσυ να κλεισει το ιντερνετ ε?
        – Φιλε communi, πιο πιθανο να εισαι εσυ πακομουνα παρα εγω.

    11. Μέχρι τον Χατζόπουλο, η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν είχε εκδόσει τους Κλασικούς Ελληνες ήταν η..Ελλάδαρα. Ότι δεν έκαναν τα λαμόγια της Ακαδημίας το έκανε αυτός. Αυτή η χώρα υπάρχει γιατί υπάρχει πάντα μία μονάδα που σκέπτεται Ελληνικά. Καλό ταξίδι..

    12. Βέβαια δεν το είχαμε και ποτέ. Από Πασόκ σε Λάος, η κλασσική διαδρομή των φασιστών (βλέπε Μπούκουρα) που δεν αλλάξαν όροφο εντός της “πολυκατοικίας” με το μπλε φωτάκι.

      1. Αντί να γράφεις αρλούμπες πάνω από ένα πληκτρολόγιο κάτσε και κάνε μία χάρη στον εαυτό σου…αγόρασε ένα βιβλίο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας των εκδόσεων “Κάκτος” (όποιο να’ ναι δεν έχει σημασία) και κάτσε διάβασε το τώρα το καλοκαίρι…θα μάθεις πράγματα που αγνοούσες στη ζωή και ο πνευματικός σου ορίζοντας θα διευρυνθεί…

    13. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την έκδοση των Ελλήνων κλασσικών και όχι μόνο.

    14. το ελληνικο κρατιδιο δεν τον βραβευσε;η δουλεια που εκανε επρεπε να την κανει το κρατιδιο μας αλλα εμεις ειμαστε ελληναραδες..σιγα μην κανουμε εκδοση βιβλιων για τους αρχαιους συγγραφεις..μονο τα κατι ανωμαλα ποιηματα εκδιδουμε και τα βαζουμε στα σχολεια..παρα πολυ σημαντικη η προσφορα του χατζοπουλου στο ελλαδισταν

    15. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

    Comments are closed.