ΤΟΝ ΕΦΤΥΣΕ! Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΤΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΞΕΦΤΙΛΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ! ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

  Κοινοποίηση:
  1

  Αν τα μέτρα αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ – Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, είπε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης
  Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της Κυριακής άφησε ο Αλέξης Τσίπρας μερικά 24ωρα μετά τον αντίστοιχο υπαινιγμό που έκανε ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

  Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δίλημμα που θέτει για έγκριση ή απόρριψη των μέτρων που έχει εξαγγείλλει και εφαρμόζει, ανέφερε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει, αλλά τελικά όλα θα κριθούν στις εθνικές κάλπες».

  Είναι αδιευκρίνιστο αν οι δηλώσεις Τσίπρα αποτελούν πολιτικό΄ελιγμό ή μπλόφα του Αλέξη Τσίπρα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δελεάσει τους απογοητευμένους και αναποφάσιστους ή αν πρόκειται για παραδοχή της επερχόμενης ήττας που υποδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις και προαναγγελία άμεσων πολιτικών εξελίξεων.

  Ας ξεκινήσουμε με έναν καθοριστικό παράγοντα που αποτελεί εργαλείο της ιστορικής επιστήμης στην ανάλυση και σύγκριση γεγονότων: το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Πάνω σ’ αυτό θα επιχειρήσουμε μια αποτίμηση δύο προεκλογικών συγκεντρώσεων του ίδιου πολιτικού αρχηγού, στον ίδιο χώρο, την Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

   

  Ο λόγος φυσικά για τη χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία από άποψη συμμετοχής κόσμου και παλμού δεν πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση επιτυχημένη, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο επικοινωνιακό “παιχνίδι”. Το ευκταίο ήταν η συμβολική συγκέντρωση, γιατί με τέτοια “ταυτότητα” είχε προαναγγελθεί και διοργανωθεί, να αποτελέσει πόλο έλξης για μια λαοθάλασσα που θα έσπευδε με μεταπολιτευτική νοσταλγία, να επευφημήσει έναν πολιτικό ηγέτη με λόγο ρέοντα και πειστικό.

  Αυτό όμως που δεν συνυπολόγισε το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει σημαντικά κι ας έχουν περάσει μόνο πέντε χρόνια από την τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ίδιου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό χώρο στο Ηράκλειο, δηλαδή σε εκείνον της Πλατείας Ελευθερίας.

  Ο τρόπος με τον οποίο διοργάνωσε το επιτελείο του πρωθυπουργού τη χθεσινή συγκέντρωση, δείχνει ότι προετοιμασία υπήρχε μόνο για μια μεγαλειώδη εκδήλωση. Το plan B – αν είχε υπολογιστεί – δεν εφαρμόστηκε. Η εμφάνιση του κ. Τσίπρα είχε σχεδιαστεί να είναι όχι απλά εν ενεργεία πρωθυπουργού, αλλά ενός πολιτικού ηγέτη που έχει την ικανότητα να διεγείρει τα πλήθη. Τον συνόδευε το μισό υπουργικό συμβούλιο, στελέχη της κυβέρνησης του προβεβλημένα, που φυσικά έχουν μια κάποια σχέση με την Κρήτη. Υπήρξε και μεγάλη καθυστέρηση στην άφιξή του, ένα γεγονός με διττή σημασία που θα μπορούσε να αποδοθεί αφενός στις προσπάθειες προσέγγισης του χώρου που είχε κατακλυστεί από ένα ενθουσιώδες πλήθος (πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε), και αφετέρου στο να κερδηθεί χρόνος για να έρθει στο σημείο ο κόσμος που θα απαιτούνταν ώστε να γίνει μια τουλάχιστον αξιοπρεπής συγκέντρωση.

  Όσοι Ηρακλειώτες βρέθηκαν χθες στον χώρο της πλατείας άκουγαν από τα μεγάφωνα ότι η συγκέντρωση θα ξεκινούσε όταν θα τελείωνε η λειτουργία της αγοράς. Προφανώς η επιλογή μιας ημέρας, κατά την οποία τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά το απόγευμα δεν ήταν τυχαία, γιατί οι διοργανωτές θα πόνταραν στην περιέργεια αυτών που είχαν κατέβει στο κέντρο για να ψωνίσουν και όχι για να ακούσουν την ομιλία. Όμως, η πρόθεση αυτή φαίνεται πως δεν λειτούργησε, τουλάχιστον στον βαθμό που θα ήθελαν.

  Η συγκέντρωση του 2015, στις 24 Ιανουαρίου πιο συγκεκριμένα, στον ίδιο χώρο, ήταν πράγματι μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, με πάθος και παλμό, από αυτές που σίγουρα περνούν “μήνυμα νίκης” ορατό και άμεσα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε.

  sygkentrosh-syriza-2015-3

  Τότε, όμως, η εποχή ήταν εντελώς διαφορετική. Ας μην ξεχνάμε – δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια εξάλλου – ότι η περίοδος του 2015 ήταν μεταιχμιακή. Ήταν η εποχή που τερματιζόταν τα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά της μεταπολίτευσης. Σήμερα, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μάλιστα ραγδαία. Αυτή την αλλαγή δείχνει να μην έχει αντιληφθεί, όχι μόνο ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, αλλά όλοι οι εκπρόσωποι της παλαιοκομματικής αντίληψης που εξακολουθούν να συντηρούν με ένα είδος μανίας συνήθειες πολιτικής αντιπαράθεσης των όψιμων χρόνων του ‘70 και των αρχών του ‘80.

  sygkentrosh-syriza-2015-4

   

  Είπε πιο συγκεκριμένα ότι η χθεσινή συγκέντρωση του θύμισε “εποχές του ‘80” θέλοντας να προκαλέσει αναπόφευκτους συνειρμούς με την εποχή της μεταπολιτευτικής “Αλλαγής” του Ανδρέα Παπανδρέου.

  Η σύγκριση όμως αυτή παραμένει μόνο σε ρητορικό επίπεδο, σε επίπεδο εντυπωσιασμού δηλαδή, που θα απευθυνόταν σε πολύ φανατικούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, ή στο κοινό που δεν έχει σχέση με την Κρήτη και το Ηράκλειο και δεν γνωρίζει τη φυσιογνωμία της Πλατείας Ελευθερίας.

  Οι συγκεντρώσεις του ‘80 στον ίδιο χώρο δεν μπορούν να συγκριθούν με τη συγκέντρωση του 2019, αλλά ούτε και με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα δεδομένα του 21ου αιώνα που είχε γίνει το 2015.

  sygkentroseis-syriza2

  Καταρχήν, η χωροθέτηση της Πλατείας Ελευθερίας ήταν εντελώς διαφορετική. Τη δεκαετία του ‘80 πραγματικά προσφερόταν για προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι οποίες τότε αποτυπωνόταν στον τηλεοπτικό δέκτη με τη σκηνοθετική ματιά και φροντίδα του Τάσου Μπιρσίμ. Σήμερα τη σκηνοθεσία τέτοιων πολιτικών εκδηλώσεων αναλαμβάνει η τεχνολογία των social media και οι γνώσεις ενός ταλαντούχου γραφίστα.

  Η Πλατεία Ελευθερίας αναμφισβήτητα με τη χωροθέτησή της είναι από τις πλατείες που “βγάζουν πρωθυπουργό” είναι όμως και εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό γνώριζαν πολύ καλά οι διοργανωτές της χθεσινής συγκέντρωσης και έστησαν την εξέδρα του ομιλητή – για πρώτη φορά στα χρονικά – με μέτωπο προς τον νεοαποκτηθέντα στενόμακρο πεζόδρομο της οδού Δικαιοσύνης. Και πάλι, όμως, το στρίμωγμα του κόσμου δεν φαίνεται να είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Ο άλλος παράγοντας που δεν συνεκτιμήθηκε είναι η προεκλογική εκστρατεία του “μπαλκονιού” που ως επιτυχές μοντέλο ανάγεται στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων φθίνει, γιατί έχουν αλλάξει μαζί με τις εποχές και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Για τον λόγο αυτό ένα πολύ περισσότερο ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα έδινε μια συγκέντρωση σε κλειστό χώρο, που θα γέμιζε ασφυκτικά και θα πρόσφερε τα επικοινωνιακά αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

  Ο λόγος που προκάλεσε τη ραγδαία μεταστροφή του κλίματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν η αγανάκτηση των πολιτών για την πλήρη αποτυχία του μεταπολιτευτικού μοντέλου διακυβέρνησης και του άκρατου δικομματισμού που αυτό είχε προκαλέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015, πρόσφερε την προσμονή της ουσιαστικής αλλαγής από ένα πολιτικό σύστημα που είχε ήδη καταρρεύσει και κέρδισε τότε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει άρδην σήμερα, που το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα από τις παθογένειες της μεταπολίτευσης και του πολιτικού διπολισμού.

  Δείτε στιγμιότυπα από τη χθεσινή συγκέντρωση του κ. Τσίπρα:

  Η σύγκριση δεν είναι εφικτή ούτε και στο περιεχόμενο των ομιλιών του ίδιου του κ. Τσίπρα στο Ηράκλειο, τον Ιανουάριο του 2015 στις εθνικές εκλογές, και τον Μάιο του 2019 στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τότε ο πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα “Η ελπίδα κέρδισε τον φόβο. Το φως κέρδισε την καταχνιά”, και χθες “Ήρθε η ώρα των πολλών”. Το πρώτο υποδήλωνε φόρτιση, το δεύτερο ευχή.

  Το 2015 είχε παρουσιάσει δεσμεύσεις έξι σημείων:

  – Αλλαγή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας

  – Εγγύηση των καταθέσεων, των συντάξεων και των αγροτικών επιδοτήσεων

  – Δίκαιο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

  – Τερματισμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

  – Τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, διαφθοράς και ατιμωρησίας

  – εφαρμογή του προγράμματος για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

  Η χθεσινή ομιλία του Τσίπρα δεν είχε δεσμεύσεις, αφού το περιεχόμενό της ήταν περισσότερο απολογισμού, καθώς προέβη σε μία αποτίμηση του έργου του.


  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  9 Σχόλια

  1. Τι δεν καταλαβαίνετε μωρέ;
   Μαθηματικά δεν ξέρετε; Κάντε την πράξη!
   Η Ελλάδα ΤΕΛΟΣ.
   Η βάρκα μπάζει από παντού νερά και βουλιάζουμε!
   Θες λάθρο; Γύφτους; Ξεπούλημα της χώρας; Προτεκτοράτο του κάθε πο**τη; Μνημόνια; Απειλές;
   Εθνικές τραγωδίες τύπου Μάτι;
   Εγχώριες μαφίες; Φαβέλες τύπου Εξάρχια; Τούρκους; Σκοπιανούς; Αλβανούς;
   Και ο έλληνας ακόμα ασχολείτε με τα polls…
   Δεν θα λυπηθώ ποτέ για τους ενήλικες έλληνες μα για τα μικρά παιδάκια μας…
   Γιατί τα αφήσαμε να πάθουν όσα ήρθαν μα τα χειρότερα έρχονται…

  2. Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος τι νόημα έχει και να γίνουν βουλευτικές εκλογες τον άλλο μήνα, αφού ο Ελληνικός λαός τούς σιχάθηκε όλους τούς πολιτικους; δηλαδή, τον κυριάκο δεν τον ξέρουμε ποιος είναι και ποιούς αντιπροσωπεύει; θα έρθει να μας πει, τι; πως θα αλλάξει αυτός την Ελλάδα; Αυτός δεν ξέρει καλά καλά ποιά είναι η μάνα που τον γέννησε! Ή μήπως νομίζει πως ξεχάσαμε πως ο παππους του ο κωσταντινος μητσοτάκης είχε προτείνει όνομα για τα σκόπια το «σλάβικη Μακεδονία»; Ή νομίζει πως δεν ξέρουμε πως ο πατριός του ο παύλος μπακογιάννης είχε σκοπό να δώσει την Μακεδονία απο τότε!..(*) 40 χρόνια κυβερνάνε νδ- πασόκια χωρίς την πλειοψηφική έγκριση του λαού. Και μας εδειξαν οι άχριστοι, μέχρι τι είναι ικανοί να κάνουν! Αν δεν τιμωρηθούν κάποτε, πώς θα γίνει χώρος για να έρθουν νέα και άξια πρόσωπα που θα ξέρουν πως αν κάνουν και αυτοί κάτι παράνομο θα τιμωρηθούν και εκείνοι; Στην πολιτική ψηφίζεις ηγέτη και οχι λόγια και σάλια και θα..θα..θα.. Ποιός απο όλους όσους βάζουν υποψηφιότητα είναι άξιοι; Κόψε φάτσα δες άνθρωπο, λέγαν οι παλιοι. Είναι φάτσα ο μιχαλολιάκος να κυβερνήσει την Ελλάδα; ή ο καράντζα φέρης; ή ο θοδωράκης; ή ο κωλάτος; ή η φωφούλα; ή το λεβεντόπαιδο; ή είναι φάτσα ο συνταγματολόγος ο σπουδαίος με τους εκλογικους του νόμους ο βενιζέλος; Όλοι τους είναι ή γεροξόανα ή παντελώς ηλίθιοι! Αφήστε, που πίσω απο όλους τους υπάρχει απο ένα κωλιδάκτυλο ευρωπέων, αμερικανών, ρώσων και εβραίων. Αυτοί είναι απλά οι μαριονέτες τους σε ενα θέατρο σκι(θ)ων..- οι καραγκιόζηδες!


   Πραγματικά, με εχει κουράσει τόσο πολύ αυτή η θεατρική παράσταση τού τσίρκου τής πολιτικής, που πιστεύω πως η μόνη λύση είναι να τούς πάρει όλους τους ο διάβολος στην κόλαση! Και τους ντόπιους και τους εξωτερικους.
   ..δεν ξαναγράφω.

  3. Ο.Υ.Κ.

   – Αλλαγή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας : μας εκανε πρωτεκτορατο της γερμανιας !!!

   – Εγγύηση των καταθέσεων, των συντάξεων και των αγροτικών επιδοτήσεων : λιγοτερες κατθεσεις λογω του
   κοψιματος των μισθων, κοψιματος των συνταξεων και απαξιωση των αγροτων !!!

   – Δίκαιο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ : τωρα αν δεν πληρωνεις τον ΕΝΦΙΑ σου κατασχουν τα
   παντα !!!

   – Τερματισμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας : ισχυει το ιδιο με πιο πανω , σου κατασχουν τα παντα !!!

   – Τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, διαφθοράς και ατιμωρησίας : τελος στο καθεστως για ολους τους αλλους !
   τωρα μονο ο συριζα ειναι στο καθεστως διαπλοκης !

   – εφαρμογή του προγράμματος για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης : καργα μεταναστες και αγιος ο
   Θεος !!!
   Αφου λοιπον τηρησε ολα αυτα που εξαγκειλε αυτο το παλιοπουστρακι που παιζει τον πρωθυπουργο ζηταει τωρα να τον εμπιστευτουμε ξανα για να μας γαμισει μετα πιο πολυ. Αυτο ειναι πρωτη φορα αριστερα, πρωτη φορα Αθεοι , συμμοριτες , αναρχοαπλυτοι , κατσαπλιαδες , μουνοπανα του κερατα , προσεχετε συνελληνες που θα το ριξετε !!!

  4. Ρομα = μια μίξη πολιτισμών λαών από γλώσσα, κουλτούρα, μουσική κλπ στο χειρότερο level, Ότι αρπαζει ο κ@λ@ς τους

  5. ΘΑ ΦΑΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΓΑΜΙΣΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ…. ΠΑΛΙΟΔΟΣΙΛΟΓΑΡΑ… ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ!

  6. Ουδεν προγραμμα για την ανασχεση της ανθρωπιστικης κρισεως αποδεδειγμενα πλεον δεν ειχαν παρα μονον την περετερω κατακρεουργηση του βιοτικου επιπεδου αυτων που τους εταξαν λαγους και πετραχηλια για τον ψοφο τους.

  7. όχι μόνο δεν τα κατήργησε αλλά τα ενίσχυση με το παραπάνω πρώτη φορά αριστερά και τελευταία

  Leave a Response