“ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΑΝ” ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ – “ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ”

    Κοινοποίηση:
    aoz_1

    Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να καλέσει τις εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απάντησε σε υψηλούς τόνους στα σχέδια της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι μία απόδειξη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα, ενώ κάνει λόγο «για δικαιώματα και συμφέροντα στο νησί και στους φυσικούς του πόρους».

    «Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για την λεγόμενη αδειοδότηση του τεμαχίου 7, περιορίζοντας μονομερώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η απόφαση αυτή είναι απόδειξη ότι εξακολουθούν να αγνοούν τα ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Από την άλλη, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής. Ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7, που ονομάζεται περιοχή αδειών, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η ανακοίνωση καταλήγει με την εξής προειδοποίηση:

    «Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της.

    Τι ανέφερε η Κυπριακή πλευρά:

    «Δεν χρειάζεται κανένα σχόλιo για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

    Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

    Παρέπεμψε ταυτόχρονα στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: