ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ! ΚΟΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ΗΠΑ, ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ – «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Κοινοποίηση:
    ellada-tourkia

    Εξελίξεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. – Ελλάδα, Αίγυπτος και ΗΠΑ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον ξεκινάει απ’ότι φαίνεται μια νέα προσέγγιση μέσω της αμυντικής οδού, στις σχέσεις με την Αίγυπτο.

    Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τουλάχιστον μια μονάδα της χώρα μας (πιθανότατα φρεγάτα), θα ταξιδέψει και πάλι προς τα εθνικά χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, μετά από πρόσκληση στην αμερικανο-αιγυπτιακή άσκηση η οποία όπως φαίνεται, θα κινείται με πολλά σενάρια από τις δυο «Μέδουσες» που έγιναν, (η μια σε ελληνικά νερά και η πιο πρόσφατη βόρεια της Αλεξάνδρειας) και κέντρισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ τόσο της Μέσης Ανατολής, όσο και στην Ευρώπη τα οποία συνδύασαν τις ετοιμασίες που γίνονται από Ελλάδα Κύπρο και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα.

    Τα πλοία του αμερικανικού στόλου σε συνεργασία με αυτά της Αιγύπτου αναμένεται να προχωρήσουν σε συνεκπαιδεύσεις που έχουν να κάνουν με ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών ενδιαφέροντος, ασκήσεις που αφορούν την προστασία ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρύπανων αλλά και σε αποβατικές ενέργειες με τη συμμετοχή στελεχών ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών.

    Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολυποίκιλα σενάρια και φυσικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Αμερικής και Αιγύπτου, θ’ αναπτύξουν πολλές επιχειρησιακές συζητήσεις κυρίως για το σύγχρονο πεδίο των προκλήσεων που αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα στην ευρύτερη περιοχή.

    Στελέχη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν παρακολουθήσει τη διεξαγωγή της άσκησης “Μέδουσα”, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την Ελλάδα, σχέδια που είχαν καταρτιστεί κι αυτό δείχνει -όπως σημειώνουν αξιωματικοί- ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρησιακά πλάνα που σχεδιάζονται από τη χώρας μας σ’ αυτού του είδους τις ασκήσεις.

    Άσκηση με το βλέμμα στραμμένο στον “Πορθητή”

    Έμπειροι αξιωματικοί από το ελληνικό Πεντάγωνο σχολίαζαν, πως αυτή η άσκηση ανάμεσα στην Αμερική και την Αίγυπτο αναμένεται να γίνει την ίδια περίοδο που η Άγκυρα έχει δηλώσει την πρόθεση να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το πλοίο “Fatih”, το πλωτό γεωτρύπανο που έως σήμερα είναι άγνωστο προς τα πού θα κινηθεί κι’ αν θα αγγίξει θαλάσσια οικόπεδα που ήδη έχουν δεσμευτεί από εταιρίες κολοσσούς και που αναμένονται να αρχίσουν οι προσπάθειες εξόρυξης του υποθαλάσσιου πλούτου, αναφέρει το hellasjournal.

    Θα είναι απορίας άξιο αν η Τουρκία θα τολμήσει να λύσει τους κάβους του «Πορθητή» λένε οι ίδιες πηγές, με πλοία του αμερικανικού στόλου να κινούνται στην περιοχή, κοντά στην Κύπρο αλλά και τουλάχιστον δυο ελληνικά πολεμικά σκάφη.

    Η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν την μεγαλύτερη προτεραιότητα στις αιγυπτιακο-ελληνικές σχέσεις. Οι ναυτικές ασκήσεις με την επωνυμία «Μέδουσα» βρίσκονται σε προτεραιότητα σε συνδυασμό με τις πέντε συνόδους κορυφής, τα κοινά έργα στρατιωτικής κατασκευής και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων .

    Τονίζουμε όμως ότι η Αίγυπτος σε αντίθεση με την Ελλάδα αγόρασε σχετικά πρόσφατα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και γενικά σύγχρονο οπλισμό διότι απέναντι της έχει τον Τούρκο σουλτάνο που «βράζει» από το κακό του , μετά την πτώση του καθεστώτος Μόρσι και των «αδελφών μουσουλμάνων».

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος όμως , σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του, γνωρίζει ότι ο επόμενος στόχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας του Ερντογάν είναι η χώρα του στην οποία συλλαμβάνονται ακόμα και τώρα Τούρκοι κατάσκοποι.

    Όσο για την Ελλάδα …πρέπει να είχαμε παραλάβει «χθες» ότι μπορεί να παραλάβουμε με δανεισμό σε εξοπλισμό για το Αιγαίο, διότι ο πόλεμος με την Τουρκία μετά την στάση και τις δηλώσεις Ερντογάν είναι ..ante portas.

    Ta γεγονότα λοιπόν τρέχουν με τεράστια ταχύτητα, καθώς έρχονται σημαντικές εξελίξεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επίσημα πλέον εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις. Εν μέσω της αμερικανοτουρκική κρίσης, οι ΗΠΑ στρέφονται στην Κύπρο και αναβαθμίζουν την περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για πλήρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, διπλωματικής ή στρατιωτικής.

    Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νόμιμο στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμαχική δύναμη την Εθνική Φρουρά, έστειλε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος στις 20 Αυγούστου βρέθηκε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο έγινε στα πλαίσια περιοδείας του Αμερικανού αρχηγού στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Την τεράστια σημασία της επίσκεψης στην Κύπρο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγού Mark A. Milley, και της συνάντησης που είχε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, στην παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερντι και του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, ανέλυσε ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, πρώην ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Φρουράς και Διοικητής της κυπριακής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

    Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά η επίσκεψη είναι σημαντική τόσο από πλευράς συμβολισμών όσο και από πλευράς ουσίας.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» ο κ. Πενταράς υποστήριξε ότι η επίσκεψη και η σύσκεψη σηματοδοτούν την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Όπως είναι γνωστό, στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κυπριακός Στρατός είναι ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μετά την τουρκανταρσία, όμως, κατέστη αναγκαία η διάλυση του Κυπριακού Στρατού και η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, η οποία, ωστόσο, δεν αναγνωριζόταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ως ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει ο στρατηγός Πενταράς, δεν μπορεί να εξισώνεται ο τουρκικός κατοχικός στρατός με την Εθνική Φρουρά, όπως γινόταν από το Σχέδιο Ανάν.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: