Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Ή ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ; – ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

  Κοινοποίηση:
  simantik

  Σύμφωνα με πληροφορίες Αθήνα και Ουάσιγκτον εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου Ελλάδα και ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια νέα αμυντική συμφωνία.

  Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη ριζική αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990, γνωστής ως “Συμφωνία για τις βάσεις” που θεωρείται σήμερα παρωχημένη λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή, κυρίως η κάθοδος της Ρωσίας στη Μεσόγειο, του Ιράν στη Συρία και η αυξημένη αυτονομία της Τουρκίας.

  Ο χρόνος υπογραφής της συμφωνίας τοποθετείται στο προσεχές φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο όπου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αυτή τη φορά, ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ( ο πρώτος πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο).

  Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα έρθει στην Αθήνα φαίνεται πως θα είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

  Βέβαια, “παίζει” και η συντηρητικότερη και προσεκτικότερη άποψη να μην υπάρξει βιασύνη, να ανανεωθεί για έναν ακόμη χρόνο η υπάρχουσα MDCA και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν πιο αργά για να καταλήξουν σε ουσιαστικότερες αλλαγές που θ’αντέξουν στο χρόνο.

  Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που θα επιφέρει η υπογραφή της συμφωνίας αυτής εντάσσεται στο ευρύτερο αμερικανικό στρατηγικό σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ως κρίκο μιας αλυσίδας “μετωπικών κρατών” (front states) με την Πολωνία, το Ισραήλ και την Ελλάδα να διαμορφώνουν ένα “νοητό τόξο ανάσχεσης” σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον επιστροφής στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.

  Το σχέδιο αυτό το έχει ήδη περιγράψει ο πρώην βοηθός ΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ ο οποίος και διεκδικεί την πατρότητα του σχεδίου αυτού.

  Όσον αφορά τις βάσεις οι ΗΠΑ ζητούν την εκ νέου περιγραφή της χρήσης και των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας, του “διαμαντιού της Μεσογείου” όπως την αποκαλούν αμερικανικοί παράγοντες, με το ενδεχόμενο επέκτασης χρήσης της προβλήτας του Μαραθιού.

  Στην εξίσωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μπαίνουν οι αεροπορικές βάσεις Στρατού της Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου οι Αμερικανοί θέλουν να «παγιώσουν» την παρουσία τους.

  Αντικειμενικός σκοπός της αμερικανικής πλευράς είναι ο μεν Βόλος (Στεφανοβίκειο) να χρησιμοποιηθεί για υποστήριξη επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της βαλκανικής, γενικότερα, η δε Αλεξανδρούπολη θα αποκτήσει μία βάση συναρμολόγησης μεταφορικών ελικοπτέρων επίσης για επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα.

  O όλος σχεδιασμός έχει συμφωνηθεί από το 2018 σε συζητήσεις των ΗΠΑ με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

  Στις 10 Οκτωβρίου 2018, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος -ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον- είχε δηλώσει δημοσίως ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».

  Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιδιώκει μια “ολιστική προσέγγιση” της παρουσίας της στην Ελλάδα και των χρήσεων που θα κάνει στους χώρους.

  Το θέμα φυσικά δεν είναι απλό και οι δυσκολίες του δεν περιορίζονται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

  Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας η συμφωνία αυτή μετά την υπογραφή της πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή αν και μπροστά στις ατλαντικές γεωπολιτικές αναγκαιότητες όλοι γνωρίζουμε τη… δύναμη των κοινοβουλίων (βλ. Συμφωνία των Πρεσπών)

  Βέβαια ένα ερώτημα ίσως και το σημαντικότερο, είναι και τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά.

  Τώρα τελευταία πληθαίνουν οι φωνές στη χώρα μας που ζητούν να δοθούν στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα στις βάσεις εγγυήσεις ασφαλείας,συνδέοντας την παραμονή των βάσεων με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται απίθανο να το δεχτούν οι Αμερικανοί.

  Αφενός γιατί δεν θέλουν να δεσμευτούν, αφετέρου η συμφωνία αυτή δεν γίνεται για την Τουρκία – η οποία όπως επισημαίνουν στην Ουάσινγκτον είναι μέλος του ΝΑΤΟ- αλλά για τη Ρωσία η οποία πλέον έχει αποκτήσει παρουσία στη Μεσόγειο και απειλεί την αμερικανική κυριαρχία.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το πιο πιθανό είναι η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει οικονομικές διευκολύνσεις στην αγορά των μεταχειρισμένων, ανακατασκευασμένων οπλικών συστημάτων που της δίνουν οι ΗΠΑ και οικονομική βοήθεια για την αγορά των πανάκριβων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων (κάπου 60 εκατ. δολάρια το ένα, μαζί με τον οπλισμό του) που θέλουμε να αγοράσουμε.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  7 Σχόλια

  1. Με τα ελικόπτερα θα κερδίσουμε μια αντιπαράθεση με τους Τούρκους? τελικά είμαστε για γέλια! πάντως ας περιμένουμε την κατάληξη, μπορεί ο Κούλης να μας κάνει την έκπληξη!!!

  2. Γιατι και ποτε δεν ηταν η Ελλαδα προτεκτορατο,ο τσιπρας πριν γινει προθυπουργος δυο φορες πηγε στο αμερικα,εκει τον εχρισαν και τον καθοδηγησαν.

  3. ΣΙΓΆ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΆΓΜΑΤΑ. ΌΤΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΈΝΟ ΥΛΙΚΌ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ Η ΓΙΑ 4ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ.
   ΑΝ ΣΤΗΝ ΘΈΣΗ ΜΑΣ ΉΤΑΝ Ο ΕΡΤΟΓΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΈΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΌΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΡΑΚΑ ΤΟΥΣ.
   ΤΑ ΔΕ ΟΠΛΙΚΆ ΣΎΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΠΊΣΩ ΤΩΝ ΡΏΣΩΝ. ΟΙ S 400 ΜΠΟΡΟΎΝ ΚΑΙ ΒΛΈΠΟΥΝ ΤΟ F35….. ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΆΡ ΤΟΥ Su 57….

   1. Οτι οι S-400 βλέπουν τα F-35 στο Playstation???Ξέρουμε τι Lada σαραβαλα φτιάχνουν οι Ρώσοι.Το Su-57 βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκίμων και οι Ρώσοι έχουν φτιάξει μόνο 10 απο αυτά.F-22 πολύ απλά το καλύτερο Stealth μαχητικό στον κόσμο!!!Που οι Αμερικανοί δεν το πουλάνε σε κανέναν και το κρατάνε μόνο για τους ίδιους.

    1. Ξέρουμε τι διαστημικα οχήματα σαραβαλα φτιάχνουν οι Ρώσοι;
     Ξέρουμε τι διαστημικα οχήματα δεν φτιάχνουν οι αμερικάνοι;

  4. τι γίνεται σε έναν χώρο που κατοικούν 200 φυλές, κυβερνάνε κουμμουνιστές που μπορεί και να αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροδεξιοί», γεμάτο τρανς, λεσβίες, ανώμαλους, κίναιδους, αριστεράτζες, φεμινίστριες και πληρώνω ένα σκασμό φόρους για να παίρνουν επιδόματα οι γύφτοι και οι υπόλοιπες 199 φυλές και έχει και μια σημαία με έναν σταυρό και κάτι ρίγες που και καλά έχει κάποια σχέση με το 1821 αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι του χώρου που ονομάζεται ΓΡΑΙΚΙΚΟ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΓΡΑΙΚΥΛΙΣΤΑΝ θέλουν να την καίνε.

  5. ΚΑΠΟΤΕ ΛΕΓΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΣΕΒΑΛΛΑΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΛΑΟΥΖΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!

  Leave a Response