«ΕΣΚΑΣΕ» ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ – ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – «ΚΑΛΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΜΟΝΟ Ο ΝΕΚΡΟΣ», ΛΕΝΕ ΟΙ…

  Κοινοποίηση:
  ραγδαιες

  Mαζικές μετακινήσεις δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κοσσυφοπέδιο, με Σέρβους και αλβανούς να βρίσκονται μια ανάσα από την ολική ανάφλεξη. Οι δυνάμεις και των δύο πλευρών βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα αντιπαράθεσης, ενώ όλα δείχνουν πως η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη.

   

  Αρκετές δεκάδες οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ- KFOR,  από το ουγγρικό σώμα, παρατηρήθηκαν να μετακινούνται στον αυτοκινητόδρομο Πρίστινα- Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με κατεύθυνση προς το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, σύμφωνα με το echedoros.

  Το κομβόι περιείχε στρατιωτικά τζιπ, φορτηγά και ορισμένα τεθωρακισμένα οχήματα. Επιπρόσθετα ακολουθούσαν βαριά μηχανήματα καθώς και οχήματα για επείγουσα ιατρική βοήθεια.

  Η διοίκηση της KFOR ανακοίνωσε προγραμματισμένη άσκηση σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  Η διεξαγωγή της άσκησης αποβλέπει στη διατήρηση της ετοιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας ώστε να εξασφαλισθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον και να προστατευθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, σύμφωνα με την KFOR.

  Οι πληροφορίες για αποσταθεροποίηση,  μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί αλλαγής των συνόρων,  έχουν θέσει σε επιφυλακή τόσο τις αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου όσο και την KFOR.

   

  Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα της Πρίστινα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας το Σάββατο (αύριο) λόγω πληροφοριών που αναφέρουν ότι «στις επόμενες 48 ώρες υπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσει αποσταθεροποίηση του Κοσόβου αρχής γενομένης από την Μιτρόβιτσα».

  Επίσης, οι δυνάμεις KFOR έχουν αναφέρει ότι μέρος τους έχει μεταφερθεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχει η σερβική μειονότητα.

  Αναστέλλονται οι άδειες των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο

  Η αστυνομική διεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε διαταγή με την οποία αναστέλλονται όλες οι άδειες  των αστυνομικών.

  «Λόγω επιχειρησιακών δεσμεύσεων, οι άδειες των αστυνομικών αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η αστυνομική διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου που υπογράφεται από τον Ρασίτ Τσελιάι.

  Η πύλη ‘Kallxo’ ζήτησε πρόσθετες εξηγήσεις για αυτήν την απόφαση, αλλά δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση.

  Ξεσηκώνονται και οι Σλάβοι των Σκοπίων

  Πρώτη φορά από το 2001, υπάρχει πάλι τέτοιο επίπεδο έντασης στα Βαλκάνια μεταξύ του αλβανικού και του σλαβικού στοιχείου αφού στα Σκόπια και συγκεκριμένα στο Κρούσεβο ακούστηκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος συνθήματα κατά των Αλβανών όπως «Καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός» ενώπιον μάλιστα του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, κατά την διάρκεια της τελετής της κατάθεσης στεφάνων

  Η ένταση που προκλήθηκε στο Κρούσεβο θεωρείται ότι είναι αλληλένδετη με εκείνη που έχει ξεσπάσει στα όρια του Κοσόβου με την Σερβία αλλά και στο σερβικό Πρέσεβο το οποίο διαθέτει μεγάλη αλβανική κοινότητα ενώ το γεγονός ότι προκάλεσε την αντίδραση του αλβανικού ΥΠΕΞ δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

  Οι Σλάβοι Σκοπιανοί αν και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους Σέρβους, θεωρούν όμως ότι η μοίρα τους είναι κοινή με των υπόλοιπων σλαβικών λαών και επίσης ότι η «Μεγάλη Αλβανία» και το αλβανικό στοιχείο στα Βαλκάνια αποτελεί κοινό αντίπαλο

  Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το Υπουργείο της Αλβανίας «καταδίκασε τη ρητορική μίσους και τα ρατσιστικά συνθήματα» και τονίζει ότι «τέτοια περιστατικά που προκαλούν εθνοτικό μίσος πρέπει να απομονωθούν».

   

  Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι μια σύγκρουση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων θα μεταδοθεί και στο εσωτερικό το Σκοπίων για έναν πολύ απλό λόγο.

  Το Κόσοβο και συγκεκριμένα οι πυρήνες του UCK που εδράζουν εκεί αποτελούν απειλή για την ενότητα του κράτους των Σκοπίων. Το Τέτοβο κινδυνεύει ανα πάσα στιγμή να «απορροφηθεί» από το Κόσοβο όπως ακριβώς συμβαίνει και με την σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο.

  Άλλωστε οι Αμερικανοί για αυτό πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση να εκχωρήσει την Μακεδονία στους Σκοπιανούς για να ενταχθούν άμεσα στο ΝΑΤΟ.

  Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός στις αρχές χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό παράγοντα λόγω της δυναμικής του και του αναθεωρητισμού του και της προοπτικής να διαλύσει χώρες και να αλλάξει σύνορα όπως και έγινε με την δεύτερη Γιουγκοσλαβία που αποτελούνταν από την Σερβία και το Μαυροβούνιο και εν τέλει με την αποκοπή του Κοσόβου από τον εθνικό σερβικό «κορμό».

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  Leave a Response