Εκλογές 2019: Αυτά τα σενάρια τρέμει ο Τσίπρας! Η αυτοδυναμία της ΝΔ και ο εφιάλτης της ακυβερνησίας

Κοινοποίηση:
tsipras_mitsotakhs_1812_1-768x500

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου επιβεβαίωσε το βασικό συμπέρασμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει άνετα τις Εκλογές και πιθανότατα το στοίχημα της Αυτοδυναμίας, αν και στην Πειραιώς κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν κάνουν προβλέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία γίνεται στρατηγικός στόχος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο τόπος μπορεί να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.

Ο «εφιάλτης» της ακυβερνησίας επιστρέφει ως υπαρκτό σενάριο, αν επικρατήσουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι τακτικισμοί που απαξιώνουν το υγιές πολιτικό γίγνεσθαι.

Στην Πειραιώς δεν κρύβουν ότι επιθυμούν το ΚΙΝΑΛ ως δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, με το σκεπτικό ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων λειτούργησε θετικά επί κυβέρνησης Σαμαρά και το «πείραμα» θα μπορούσε να επαναληφθεί και στο μέλλον.

Ωστόσο, διαβλέπουν και τις διαγραφόμενες δυσκολίες, με τα νέα δεδομένα, που έχουν δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.

Το γαλάζιο επιτελείο εκτιμά ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου

με τον «αέρα» του νικητή, που του δίνει ένα σημαντικό αβαντάζ στην αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχει το ρεύμα του νικητή, που παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο κομμάτι αναποφάσιστων, οι οποίοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση καθορίζουν τη στάση τους, από την πολιτική συγκυρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που ασχολείται με την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί στρατηγικό στόχο των επιτελών της Πειραιώς, οι οποίοι προσαρμόζουν τη στρατηγική τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Η απόφαση είναι να ενταθούν οι «επιθέσεις φιλίας» στις εκλογικές δεξαμενές των άλλων κομμάτων. Το επιχείρημα είναι απλό, αλλά εξαιρετικά πειστικό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο σταθερό κόμμα, που έχει αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχει σχέδιο και μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στην κανονικότητα. Οποιαδήποτε άλλη ψήφος είναι χαμένη στο …άπειρο και ενδεχομένως να προκαλέσει πρωτόγνωρες και χαοτικές καταστάσεις στην οικονομία μας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στους πολίτες με καθαρό λόγο και θα τους ζητήσει να εμπιστευθούν το πρόγραμμα του.

Το νέο στοιχείο της προεκλογικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η μεγαλύτερη επαφή και ο ανοικτός διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κόσμο.

Ακόμα, θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κλασικών κομματικών συγκεντρώσεων, όπου στήνεται μια μεγάλη εξέδρα, υπάρχουν σημαιάκια από πάνω και κάτω ένα ακροατήριο δεδομένων φίλων της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, «αγκάθι», για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος δείχνει να έχει κάποιες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή, μετά το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές και αυτό «ανακατεύει» την τράπουλα των εκλογών και τα σενάρια αυτοδυναμίας.

Η εκτίμηση των επιτελών της Πειραιώς είναι ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θέλει να αντικαταστήσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Βουλή, επενδύοντας στον λαϊκισμό. Ωστόσο, όπως τονίζεται, όταν θα έλθει η ώρα της κάλπης, θα επικρατήσει η λογική και όχι ο πολιτικός παραλογισμός, καθώς σήμερα οι πολίτες έχουν γνώση τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με τον υπάρχων εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα επηρεάζεται από το ποσοστό που θα λάβει αλλά και το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.

Δεδομένη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει 40,4%, ανεξάρτητα από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος.

Εκείνο που ορίζεται είναι ότι για κάθε μια μονάδα που παίρνουν αθροιστικά τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, το όριο πέφτει κατά 0,4%.

Αυτό μεταφράζεται ότι αν το άθροισμα των κομμάτων, που δεν συγκεντρώσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή, είναι 10%, το όριο της αυτοδυναμίας κινείται στο 36,5%, ενώ αν είναι 20% το άθροισμα τους, ο πήχης πέφτει στο 32%.

Ας δούμε τώρα τρία σενάρια εργασίας με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

ΣΕΝΑΡΙΟ Πρώτο: Στις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκέντρωσε 33,12%, ο ΣΥΡΙΖΑ, 23,76%, ΚΙΝΑΛ 7,72%, ΚΚΕ 5,35%, Χ.Α 4,88, Ελληνική Λύση 4,18%, λοιπά κόμματα 21%

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγραφόταν και στις Εθνικές Εκλογές του Ιουλίου και είχαμε έξι κόμματα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχαινε αυτοδυναμία με 155 έδρες και αυτόματα θα λύνονταν τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα του.

ΣΕΝΑΡΙΟ Δεύτερο: Περισσότερο πολύπλοκα τα πράγματα θα γίνουν, αν στους υπολογισμούς για την Αυτοδυναμία συνυπολογιστεί και το ποσοστό του κόμματος Βαρουφάκη, που κινείται γύρω από το όριο του 3%.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε επτά κόμματα στα έδρανα του Κοινοβουλίου και παράλληλα ισχνή πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία 151 βουλευτών, που όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό είναι εύθραυστη η πλειοψηφία, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια πλειοψηφία είναι περισσότερο… συμπαγής.

Στην προκειμένη περίπτωση το άθροισμα των ποσοστών που θα μείνουν εκτός Βουλής πέφτει στο 17%

ΣΕΝΑΡΙΟ Τρίτο: Το δυσκολότερο και απευκταίο από όλα τα σενάρια είναι αυτό της οκτακομματικής Βουλής. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό το ενδεχόμενο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο αυτό, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε φάση έντονων ζυμώσεων και διεργασιών σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Στο ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννήματά προχώρησε σε μία κίνηση, που θα κριθεί στις Εκλογές η αποτελεσματικότητα της.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές διαδικασίες, με τις αριστερές συνιστώσες και είναι άγνωστο ακόμη, αν θα προχωρήσει ενωμένο το κυβερνών κόμμα μέχρι τις εκλογές.

Άγνωστη παράμετρος παραμένει και η υπό εκκόλαψη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Προοδευτική Συμμαχία.

Επιπλέον πολλές ζυμώσεις πραγματοποιούνται και στα μικρά και μονοπρόσωπα κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ακόμη και διάσπαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με οκτώ κόμματα να περνούν το όριο του 3% και με ποσοστό 35,46% είχε εκλέξει 145 βουλευτές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν στις εθνικές εκλογές τα κόμματα που εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο είναι οκτώ, τότε υπολογίζουν ότι το πρώτο κόμμα για να πετύχει την αυτοδυναμία θα χρειαστεί να συγκεντρώσει ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει το 38%.

Από την άλλη πλευρά τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά για το πρώτο κόμμα που στην περίπτωση που το κατώφλι του 3% πιάσουν πέντε κόμματα.

Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Σε αυτό το σενάριο ο πήχης της αυτοδυναμίας κατεβαίνει ακόμη περισσότερο και είναι πιθανό να κατακτηθεί με ποσοστά που θα κινούνται λίγο πάνω από το 31%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: